
İş cinayetleri can almaya devam ediyor. Geçtiğimiz ay yapılan seçimlerin ardından, yeni hükümet henüz kurulamadı ancak icracı hükümet olarak AKP patronların dileklerini yerine getirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay boyunca meydana gelen iş cinayetlerinde en az 147 işçi hayatını kaybetti. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin her ay çeşitli kaynaklardan yararlanarak oluşturduğu iş cinayetleri raporuna göre, Haziranda hayatını kaybeden 147 işçiyle birlikte 2015 yılının ilk 6 ayı boyunca en az 794 işçi yaşamını yitirdi.
İSİG, yayınladığı raporda, gerçekleşen iş cinayetlerini, nedenlerine ve işçilerin işkollarına göre sınıflandırdı. Buna göre 40 işçinin yaşamını yitirdiği tarım,-orman işkolu, en çok işçinin hayatını kaybettiği işkolu oldu. İnşaat-yol işkolunda 33 işçi, taşımacılık işkolunda 18 işçi hayatını kaybetti. İş cinayetlerinin yüzde 29’u trafik-servis kazası, yüzde 22’si ezilme-göçük, yüzde 15’i düşme, yüzde 7’si elektrik çarpması, yüzde 5’i zehirlenme-boğulma nedeniyle gerçekleşti.
İş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı yapıldığında, 47 işçinin 51 yaş ve üstü, 58 işçinin 28-50 yaş grubunda olduğu, 2 işçinin 14 yaş ve altında, 6 işçinin 15-17 yaş grubunda olduğu ortaya çıkıyor. Hayatını kaybeden işçilerden 3’ü Suriyeli göçmen işçi.
THY Kabin Amiri Selda Durmaz’ın Nijerya’da görevi başındayken sıtmaya yakalanarak yaşamını yitirmesinin ihmalden kaynaklandığının altı çizildi. Selda Durmaz’a, Türkiye dönüşünde hastanede iki defa grip tanısı konuldu. Daha sonra THY sağlık birimi sıtma teşhisini koyduğunda artık çok geç kalınmıştı. İSİG Meclisi, Selda Durmaz’ın sıtmaya yakalandığı tespit edildikten sonra THY’nin önlem olarak Nijerya’da kokpit ve kabin ekiplerinin konaklamasını kaldırmakla yetinmesini eleştirdi. Dünya Sağlık Örgütü’nün de duyarsız olması ve ilaç tekellerinin ucuz ve kârsız bulması nedeniyle aşı üretmediğine dikkat çekti.
İş cinayetleri sermaye düzeninin kâra dayalı anlayışı nedeniyle azalmak bir yana her geçen gün daha da artıyor. Maliyeti yüksek gören patronlar iş güvenliği önlemlerini almıyor. AKP hükümetiyse, yetersiz yasaların bile gereğini yapmıyor. İş cinayetlerinin ortadan kalkması, iş güvenliği önlemlerinin gerçek anlamda alınması işçilerin mücadeleyi yükseltmesine bağlıdır. Metal işçileri, Türk Metal çetesini sırtlarından atmak ve ücretlerini iyileştirmek için nasıl mücadeleyi yükselttilerse, iş güvenliği önlemlerinin alınması, ağır çalışma koşullarının düzeltilmesi, 16 saatlere varan iş saatlerinin kısaltılması için de işçiler mücadeleyi yükseltmelidir.