
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. İSİG’in raporuna göre geçtiğimiz ay en az 166 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti, yılın ilk 7 ayında yaşamını yitiren işçilerin sayısı 971’e ulaştı.
İSİG Meclisi’nin her ay güncellediği bilgilere göre bu yılın ilk yedi ayındaki iş cinayetlerinin dağılımı şöyle:
Ocak ayında en az 127 işçi,
Şubat ayında en az 85 işçi,
Mart ayında en az 139 işçi,
Nisan ayında en az 134 işçi,
Mayıs ayında en az 167 işçi,
Haziran ayında en az 153 işçi,
Temmuz ayında ise en az 166 işçi yaşamını yitirdi...
Böylece 2015 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinde en az 971 işçi can vermiş oldu...
Her yıl Temmuz aylarında iş cinayetlerine kurban giden işçilerin sayısının arttığına dikkat çekilen raporda, yeni seçilen TBMM’den acil olarak şu talepleri yerine getirmesi istendi:
- İş cinayetlerinin sorumlusu siyasiler, patronlar ve bürokratlar yargılanmalıdır...
- İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanmasının en temel unsuru işçilerin sendika seçme özgürlüğüdür. İşçiler üzerinde örgütlenme özgürlüğüne dair her türlü baskı sona ermelidir...
- İşyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları kurulmalı, işler hale getirilmeli ve en az yarısını işçiler oluşturmalıdır...
- Başta taşeronlaştırma olmak üzere güvencesiz çalıştırma biçimleri yasaklanmalıdır...
İSİG, iş cinayetlerini işkolları, nedenleri, cinsiyet ve yaş gruplarına göre sınıflandırdı. Buna göre iş cinayetleri en çok yüzde 36 ila tarım-orman işkolunda, yüzde 22 ila inşaat-yol işkolunda, yüzde 15 ila taşımacılık işkolunda meydana geldi. Sadece bu üç işkolunda 121 işçi yaşamını yitirdi. İşçi ölümleri yüzde 33 oranında trafik-servis kazası, yüzde 15 ila ezilme-göçük, yüzde 14 ila düşme, yüzde 10 ila zehirlenme-boğulma nedeniyle gerçekleşti. 54 işçi trafik-servis kazaları nedeniyle yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden işçilerin 24’ü kadın, 4’ü göçmen işçi, 8’i çocuk, 45’i yaşlı işçi. İşçi ölümleri Temmuzda en çok Manisa’da meydana geldi. 20 işçi Manisa’da, 17 işçi İstanbul’da yaşamını yitirdi.
AKP hükümeti işçi ölümlerini önlemek için yasaları bile gerektiği gibi uygulamaktan kaçınıyor. Savaş çığırtkanlığı yapan hükümetin politikaları nedeniyle her gün asker ve Kürt gençlerinin ölüm haberleri geliyor. “Gerekirse gençlerimizi feda ederiz” diyerek nara atan AKP sözcüleri, kendi çocuklarına çürük raporları aldırarak askere gitmemelerini sağlıyor. AKP’liler kendi çocuklarını değil gerçekte işçilerin ve emekçilerin çocuklarını feda etmeye hazır olduklarını söylüyorlar. İş kazalarında olduğu gibi savaşta da emekçilerin çocukları, işçiler ölüyor.
AKP, sermaye sınıfının önündeki engelleri temizlemek konusunda son derece cömert, işçi haklarının verilmesi konusunda ise pinti olduğunu defalarca gösterdi. İş cinayetlerinin engellenmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerin yükseltilmesi için işçiler, birlik olmalı ve mücadele etmelidirler. Birleşen ve bilinçlenen işçi sınıfını hiçbir güç, kendi çıkarı için savaş cephesine süremez; yolda, tarlada, fabrikada, tezgâhta iş cinayetlerine kurban edemez.