
Çankaya Belediyesi’ne bağlı taşeron firma Norm/Altaş’da çalışan işçilerin 90’ı 31 Temmuz akşamı “işçi fazlası” gerekçesiyle işten çıkarılmıştı. Daha önce de işten çıkarma saldırısıyla karşı karşıya kalan işçiler, işten çıkarılmalarının gerçek nedeninin sendikal faaliyet olduğunu açıklamışlardı. Bir hafta boyunca işyeri önünde bekleyen aynı zamanda Çankaya Belediye Başkanıyla görüşmeye çalışan işçiler, bir sonuç alamadılar. Bunun üzerine işçiler 7 Ağustosta Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması ve oturma eylemi yaptılar.
Basın açıklaması öncesinde işçiler şu sloganları attılar: “Taşerona Köle Olmayacağız”, “Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız”, “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması.” Konya Nakliyat-İş Temsilcisi Ali Özçelik yapılan eylemin sebeplerini anlatan bir konuşma yaptı. Özçelik, işçilerin Nakliyat-İş’te örgütlendiklerini, bu süreçte taşeron şirketin baskılarını arttırdığını, son olarak da izinde olan işçilerin de aralarında bulunduğu 90 işçiyi işten attığını dile getirdi. Belediyenin “işçi fazlası var” diyerek işçileri atmış olmasına karşın yeni işçi alımları yapıldığını ifade etti. Görüşme taleplerine belediyeden olumlu yanıt alamadıklarını söyledi. Özçelik, konuşmasını eyleme destek olan HDP il yöneticilerine, UİD-DER’e, HKP yöneticilerine, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası yöneticilerine teşekkür ederek sonlandırdı.
Özçelik”in ardından basın açıklamasını Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu yaptı. Küçükosmanoğlu şunları söyledi: “Bugün taşeron cehennemine karşı, işçi kıyımına karşı mücadele etmek amacıyla buradayız. Biz buradaki hukuksuzluğa, buradaki adaletsizliğe, buradaki işçi kıyımına karşı direnişe başladık, işçi arkadaşlarımızla beraber mücadele ediyoruz ve kazanacağız.”
Basın açıklamasının ardından işçiler oturma eylemine geçtiler. Bir müddet beklemelerinin ardından belediye yönetiminden olumlu bir yanıt alamayan işçiler daha önce kararlaştırdıkları gibi belediye önüne direniş çadırlarını kurmaya başladılar. Eylemin başından itibaren işçileri taciz eden polis, direniş çadırı kurulurken coplarla işçilere saldırdı. 3 işçi gözaltına alındı.
Saldırı sonrası belediyenin arka sokağına geçen işçiler burada “Çankaya’nın Başkanı İşçi Düşmanı”, “İşçi Düşmanı Alper Taşdelen”, “Vur Vur İnlesin Alper Başkan Dinlesin” sloganlarını attılar. İşçiler; CHP’li belediye başkanının kendilerini polise dövdürttüğünü, “taşeronu kaldıracağım” diyen CHP’nin bunun yerine taşeron işçileri kaldırıp işten attığını söylediler. Burada bekledikleri sırada belediye başkanının mağdur olan 3-4 işçi ile görüşmek istediği haberi geldi. Buna olumsuz yanıt veren işçiler kendilerini sendikanın temsil ettiğini, sendikanın içinde olmadığı bir görüşmeyi kabul etmeyeceklerini söylediler. Bir müddet burada bekledikten sonra işçiler bundan sonraki eylem planlarını konuşmak için Nakliyat-İş Sendikasına geçtiler.