
On milyonlarca işçi 2 Eylülde Hindistan’da meydanlara aktı. Sendikaların bir günlük genel grev kararı ile iş durduran yaklaşık 150 milyon işçi, hükümetin iş kanunda yapmak istediği işçi düşmanı değişiklikleri protesto etti. Greve, ülke çapında taşıma, maden, kamu sektörü gibi pek çok sektörden işçi katıldı. Otel, okul, finans, telekom çalışanları da yürüyüşlerde yerlerini aldılar. Mağazalar ve oteller de kapalı kaldı.
İşçiler, hükümetin planlarının devreye sokulmasıyla sendikal örgütlenmenin daha da zorlaşacağını, ekonomik eşitsizliğin artacağını söylüyorlar. İşçiler, özelleştirmelere son verilmesini ve iş koşullarının iyileştirilmesini istiyorlar. Maden İşçileri Federasyonu Sekreteri Deepak Mishra, “Modi hükümetinin 16 aylık iktidarı, işçi sınıfı için büyük bir düş kırıklığı oldu. Kapitalistler, işçi sınıfını sömürüyor. Hükümet ise işçi sınıfına gerekli önemi vermiyor” dedi.
Hükümet, grevin ulusal çıkarlara ters düştüğünü söyleyerek işçileri greve çıkmaktan alı koymaya çalıştı. Ancak işçiler, hükümetin bu çabalarını boşa çıkardılar. Hindistan, en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer alıyor ve sermayedarlar için ucuz işgücü cenneti olarak görülüyor. Ama işçiler artık yarattıkları zenginlikten paylarını istiyorlar. Kapitalistler sermayelerini büyütürken, işçiler sefalet koşullarında yaşamaya mahkûm olmadıklarını haykırıyorlar.