
Mevsimlik tarım işçiler, inşaat işçileri, çeşitli sektörlerde çalışan işçiler, iş güvenliği önlemlerinin alınamaması nedeniyle gerçekleşen iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirmeye devam ediyorlar.
10 Eylülde Antakya’da meydana gelen kazada, 7 işçi hayatını kaybetti. 51 işçinin açık kasasına tıkıştırıldığı kamyonetin, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde tekeri patladı, araç yoldan çıkarak şarampole yuvarlandı. Kazada 7 işçi hayatını kaybetti, 38 işçi de yaralandı. Hayatını kaybeden işçilerden 6’sı, yaralılardan 28’i Suriyeli işçiydi. Hayatını kaybeden işçilerden 24 yaşındaki Ahmet Öksüz’ün, 4 ay önce evlendiği eşinin hamile olduğu öğrenildi.
İş cinayetleri devam ediyor
Aynı gün Kastamonu’nun Tosya ilçesinde Sofular Köyünde, 51 yaşındaki Erdoğan Özdemir elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti. Ceviz toplama işinde çalışan Özdemir, ağaçta çalıştığı sırada elindeki demir çubuğun elektrik hattına değmesi sonucu akıma kapıldı.
9 Eylülde Kayseri Pınarbaşı’da, faaliyeti bir süre önce durdurulan bir krom madeninde, vinç ve kulesinin sökülmesi sırasında patlama meydana geldi. Nedeni belirlenemeyen patlamada 38 yaşındaki Yusuf Kaygısız hayatını kaybetti. Yaralanan 5 işçi de çevredeki hastanelere kaldırıldı.
8 Eylülde Zonguldak Kilimli’ye bağlı Gelik Beldesi’nde özel bir şirkete ait maden ocağında göçük meydana geldi. Kömür üretimi sırasında ana girişten 400 metre içerde tavan çöktü. Göçük altında kalan 40 yaşındaki Alpay Çaylı hayatını kaybetti.
Ülke kaos ve savaşa sürüklendiği için iş kazalarının ve iş cinayetlerinin üzeri örtülüyor. Son sekiz ay içinde 1138 işçi iş cinayetlerine kurban gitmesine rağmen, iş cinayetleri medyada yer bulmuyor. İktidarda kalmak için kaos ve savaş yaratan AKP, iş güvenliği önlemlerinin alınması meselesini de zerre kadar umursamıyor. Nasıl olsa hem asker de hem de işyerlerinde işçiler, emekçiler ölüyorlar. İş cinayetlerinin bir savaştan farkı yoktur. Bu iki savaşa da karşı çıkacak ve ölümleri durduracak olan işçi sınıfının örgütlenerek mücadelesi etmesidir.