
Şişecam yönetiminin 3 fabrikada toplam 200 işçiyi işten çıkarma planları karşısında uyarı eylemleri yapan Mersin Şişecam işçileri, 2 Kasımda vardiya çıkışında işyerlerini terk etmeyerek direnişe başladılar. Anadolu Cam, Trakya Cam ve Paşabahçe’de çalışan işçiler işyerlerini terk etmeyeceklerini, gerekirse üretimi durduracaklarını belirttiler. Kristal-İş Mersin Şube Başkanı Ahmet Ergev de fabrika içine girerek katılımın sağlanmasına yardımcı oldu. Nizamiye önüne gelerek işçilere seslenen Ergev şöyle konuştu: “Gün birlikte olma, burayı bayram yerine çevirme günüdür, akşamüstü sandalyelerimiz ve yemeklerimiz gelecek, izindeki arkadaşlar da vardiyaya gelene kadar fabrika önünde bekleyecekler. Ben bu saatten sonra kimseyle görüşmüyorum, yönetimden görüşmek isteyen varsa buyursun gelsin görüşelim.”
Şişecam işçileri sürece ve yaşananlara ilişkin olarak duygu ve düşüncelerini paylaştılar:
Paşabahçe’den bir işçi: Ben 24 yaşında girdim bu fabrikaya, şimdi yaşım 41. 3 kişinin yapacağı işi yaptırdılar senelerce. Beynimde tümör çıktı, 2 kez ameliyat oldum. Dolayısıyla tedavi sürecimde çok rapor aldım. O dönemde de şimdi de Şişecam’da bütün işçiler korka korka rapor alırlar. Bana da çok zorluk yaşattılar, tabii işyerindeki sıkıntılar eve yansıyınca karım bile inanmadı bana. “Niye bu kadar rapor alıyorsun” dedi. Aldım götürdüm, doktorla görüştürdüm ve benden özür diledi. Şimdi performansı bahane ederek kapıya koymak istiyorlar beni. Ben bu saatten sonra nasıl iş bulacağım? Dertleri zaten hasta ve yaşlı işçilerden kurtularak hem ücret ortalamasını düşürmek hem de bunların yerine asgari ücretle çalışacak genç işçiler almaktır. Ama biz ne olursa olsun mücadele edeceğiz.
Anadolu Cam’dan bir işçi: Bu mücadele sadece Şişecam yönetimi ile işçisi arasında değildir. Aynı zamanda Kristal-İş Genel Merkezi ile Mersin şubesi arasında geçen bir mücadeledir. Kristal-İş Genel Merkezi yine patrondan yana tavır almaktadır. Bir önceki grevde de yaptığımız eylemlerden dolayı bizi aşırılıkla suçlamışlardı. Bizim fabrikada emekliliği yakın olan 60 işçi, Paşabahçe’den 35 işçi arkadaşımız gönüllü olarak işten ayrılmayı kabul ettiler. Ama buna rağmen yönetim geri adım atmıyor. Sendika genel merkezi de bu yönetimden yana tavır alıyor. Ama biz kararlıyız, ne olacağını hep birlikte yaşayıp göreceğiz.
Paşabahçe’den bir işçi: Cam sektörü meslek hastalıklarının en yoğun yaşandığı sektörlerden biridir. Burada istisnasız her arkadaşımız boyun fıtığıdır. Kanser olan ve hatta kanserden yaşamını yitiren arkadaşlarımız var. Fabrikadaki ses 115 desibel. Kulak çınlamasından uyuyamıyoruz çoğu zaman. Kullanılan kimyasallardan dolayı kanser ve tümör riski çok fazla. Bu şartlarda yıllardır çalıştırıp, şimdi ise kapının önüne koymak istiyorlar. Yok öyle yağma, biz bu fabrikaların her makinesine canımızı koyduk, şimdi de işimize sahip çıkmak için ne gerekiyorsa yapacağız.