
japonya-2.jpg [1]

Japon Demiryolu İşçileri Sendikası Doro-Çiba, 1 Kasım tarihinde Tokyo kentinde büyük bir miting gerçekleştirdi. Doro-Çiba sendikasının, Kan-Nama (Japon İnşaat ve Taşımacılık İşçileri Dayanışma Sendikası) ve Minato-Godo (Metal ve Makine İşçileri Sendikası) sendikaları ile birlikte düzenlediği mitinge çeşitli kurumlardan binlerce işçi katıldı. Mitinge, Fukuşima Anneleri, çeşitli öğrenci örgütleri, nükleer santral karşıtı örgütlenmeler, göçmen ve mülteci dernekleri de destek verdi.
Güney Kore’deki gemi kazasında, Ankara’daki saldırıda ve tüm dünyada yaşanan emperyalist savaşlarda hayatını kaybedenlerin ve sınıf mücadelesinde yitirilen işçilerin anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan mitingin temel sloganları şunlardı: “Yaşamak İstiyoruz”, “Savaşı ve Özelleştirmeyi Durdurun”, “Abe Hükümetini Devirelim”, “Tüm Dünyada Militan İşçi Sendikaları Örgütleyelim”. Özelleştirme sürecinde işten atılan demiryolu işçilerinin işe geri alınması, taşeronlaştırmanın ve esnek çalışmanın durdurulması talepleriyle bir araya gelen işçiler, savaşa bütçe ayrılmasına karşı olduklarını ve tüm nükleer santrallerin kapatılmasını istediklerini haykırdılar.
japonya-3.jpg [2]

Mitingin dikkat çeken yanlarından biri de farklı ülkelerden çeşitli sendika ve işçi örgütleri temsilcilerinin hazır bulunması ve Japon işçilerinin haklı mücadelesinin yanında yer alarak, işçi sınıfının uluslararası dayanışmasının örneklerinden birini sergilemeleriydi. Güney Kore’de 700 bin işçinin örgütlü olduğu KCTU’yu (Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu) temsilen gelen işçiler, 14 Kasım’da Seul’de yapacakları genel grevin de duyurusunu yaptılar. Çeşitli ülkelerden işçi temsilcilerinin söz aldığı mitingde, işçi sınıfının uluslararası dayanışmasının önemi ve tüm dünyada militan bir sınıf sendikacılığı anlayışının yaygınlaştırılmasının gerekliliği üzerinde duruldu. Konuşmalarda, neo-liberal saldırıların, emperyalist savaşın ve nükleer santrallerin yarattığı tehdidin sadece Japon işçilerinin değil tüm dünya işçilerinin sorunu olduğu ve ancak işçilerin uluslararası mücadelesi sayesinde bu belalardan kurtulunabileceğinin altı çizildi. Miting Enternasyonal marşının tüm katılımcılar tarafından kol kola söylenmesiyle sona erdi ve ardından binlerce işçiden oluşan kortejler Tokyo merkezinde bir yürüyüş gerçekleştirdiler.