
İran’da üç büyük madende işçiler 2 Kasımda greve çıktılar. Maden işçileri bu grevle güvencesiz ve ağır çalışma koşullarını, ücretlerinin geciktirilmesini, ödenmemesini protesto ettiler. 3 büyük madende gerçekleşen grev hem madenlerdeki ağır çalışma koşullarına hem de madencilerin tüm işyerlerinde bir araya gelme ihtiyacına ışık tutuyor.
Alternatif İşçi Haberleri-İran (AWNI) bülteni, yeni grevlerin gerçekleşmesi, yayılması ve başarıya ulaşması için büyük önem taşıyan bu eylemleri şöyle duyurdu:
İran’ın doğusundaki Şahrud kentinde bulunan Doğu Alborz kömür madeni işçileri, aileleriyle birlikte yaklaşık 1000 kişilik bir kitleyle Parlamentonun Şahrud temsilciliği önünde taleplerini yükselttiler. Ücretlerinin zamanında ve tam ödenmesini, çalışma koşullarının düzeltilmesini istediler. İşçiler, maden şirketinin sosyal yardım ve hizmet tesislerindeki payının Şahrud belediyesine aktarılmasına da karşı çıkıyorlar. Doğu Alborz Kömür Madeni işçilerinin eylemleri sonraki gün de devam etti. Protesto mitingine katılan işçilerden biri tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bizler uzun saatler yerin altında, zemin seviyesinden 1500 metre derinde kaldığımız için solunum güçlüğü yaşıyoruz, sağlıksız koşullarda çalışıyoruz. Bunun sorumlusu kim? Kimden hesap soracağız?” Batı Alborz kömür madencileri de ikinci gün şirket önünde bir araya geldiler. İşçiler, taleplerinin karşılanmaması halinde aileleriyle birlikte eylemlere devam edeceklerini duyurdular.
Aynı gün Sangrud Madeni işçileri, emeklilikleriyle ilgili Bakanlar Kurulu kararının uygulanmamasını protesto etmek için Tahran’a gittiler. Madenden çıkarılan mineralleri işleyen şirketin önünde bir açıklama yaptılar. İşçiler, burada üretimden ve işlemeden sorumlu olan şirketin, işçilerin sigorta primi ve diğer sosyal güvence taleplerinden de sorumlu olduğunu dile getirdiler. Madencilerin bu ve buna benzer sorunlarının çözümünden sorumlu şirkete seslerini duyurmak için Tahran’a geldiklerini vurguladılar. Tahran’da eylemlerini sürdüren Sangrud maden işçileri bir sonuç elde edinceye kadar eve dönmeyeceklerini söyleyerek kararlılıklarını dile getirdiler.
3 aydır ücretlerini alamayan Güney Pabdana Kömür Madeni işçileri de yine aynı gün Kirman şehrinde bulunan maden bölgesinde bir araya gelerek eylem yaptılar. Birkaç gün önce ücretlerinin ödeneceğini söyleyen işverenin sözünde durmadığını vurgulayan madenciler, bu nedenle eylemlerini sürdürdüklerini ifade ettiler.