
Yeni yılın yaklaşmasıyla beraber milyonlarca işçiyi çok yakından ilgilendiren, en büyük toplu iş sözleşmesi olan asgari ücretin belirlenmesi ile ilgili tartışmalar bu yıl bir hayli erken başladı. 7 Haziran seçimlerinde diğer siyasi partilerin asgari ücreti arttırma vaatleriyle “kaynak yok” diyerek dalga geçen AKP hükümeti, işçilerden ağır bir tokat yedi. Yeniden tek başına iktidar olabilmek için 1 Kasım seçimlerine pek çok vaatle girdi. Bunlardan biri asgari ücreti 1300 lira yapma vaadiydi. AKP’nin tek başına iktidar olmasının ardından milyonlarca işçi daha asgari ücret tespit komisyonunun görüşmeleri başlamadan hükümetin verdiği sözü tutup tutmayacağına kilitlendi. Son günlerde her sektörden işçinin en çok konuştuğu konuların başında asgari ücrete yapılacak zam geliyor.
İşçilerin mücadele örgütü UİD-DER, işçilere sorunlarının çözümünün bir araya gelmek ve mücadele etmek olduğunu anlatıyor, yol gösteriyor. Ağır çalışma koşulları, taşeronluk ve iş kazalarının yanı sıra düşük ücretler işçilerin en büyük sorunlarının başında geliyor. İşte bu nedenle UİD-DER’li işçiler, 13 Aralık Pazar günü Gebze’de “Asgari Ücret Sefalet Ücreti Olmasın” sloganıyla bir stant düzenlediler. İşçilerin asgari ihtiyaçlarını gerçekten karşılayacak bir ücret alabilmesinin yolunun mücadeleden geçtiğini vurguladılar. Metalden gıdaya, petrokimyadan taşımacılığa, hizmetten tekstile pek çok sektörden işçiler, stajyerler ve öğrenciler standı ziyaret ederek bu çalışmayı çok yerinde bulduklarını ve desteklediklerini söylediler.
Sohbet ettiğimiz işçiler ve gençler duygularını, düşüncelerini şöyle ifade ettiler:
Bir petrokimya işçisi: “Siz bugün burada çok anlamlı bir iş yapıyorsunuz. Ben arkadaşın megafonla söylediklerini duyduğum ve çok haklı bulduğum için buraya geldim. Evet, asgari ücretin 1000 liradan 1300 liraya çıkması iyi bir şey. 1300 lira 1000 liradan daha yüksek. Peki, ama yeterli mi? Seçimlerin hemen ertesi günü ekmeğe zam geldi. 1 lira olan ekmeği 1 lira 25 kuruşa alıyoruz. Tamam, asgari ücrete zam yapacağız diyorlar ama daha şimdiden her şeyin fiyatı yükseldi.”
Meslek liseli bir öğrenci: “Ben şu anda öğrenciyim. Ancak çalıştığım fabrikada öğrenci olmama rağmen tam 14 saat CNC makinesinde çalıştırılıyorum. Bunun karşılığındaysa aldığım asgari ücretin üçte biri. Benim ailem de işçi. Ben de staj vesilesiyle işçiliği az da olsa öğrendim. 1300 liranın işçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yeteceğini düşünmüyorum.”
Bir metal işçisi: “Asgari ücreti kim belirliyor? Mecliste oturan 550 vekile bakıyorum hepsi patron zaten. Kendilerine gelince kıyak emeklilik, maaşlarına güzel zamlar. İşçiye gelince 1300 lira çokmuş gibi yaygara koparılıyor.”