
UİD-DER Kadın Komitesi’nin çağrısıyla Sarıgazi’de bir araya gelen kadınlar “Emekçi Kadınlar Mücadeleye!” kampanyasını ve kampanyanın “Kadına Şiddete Hayır, Her İşyerine Kreş, Doğum İzni Uzatılsın, Gece Vardiyası Yasaklansın!” taleplerini neden desteklediklerini anlatıyorlar.
Emekli bir demir-çelik işçisi: Kampanyayı destekliyorum. Ben emekli oldum. Ama bu sorunları en ağır şekilde yaşadım. Yeni neslin ve kadınlarımızın daha iyi şartlarda çalışmasını istiyorum.
Ev emekçisi: Mahallemde kreş olsaydı çocuğumu oraya bırakıp çalışabilirdim. Eşim vardiyalı çalışıyor. Gece vardiyasında olduğu zaman kızım uyumasına izin vermiyor. Eşim uykusuz kaldığı için iş kazası geçirebilir.
Metal işçisi: Her gün işyerinde çocuklarını evde bırakıp makine başında ağlayan arkadaşımı görüyorum. Patronların bizi ucuz iş makinesi olarak görmeleri zoruma gidiyor. Biz kadın işçiler başımızı dik tutup gücümüzün farkına varalım. Yalnız kendimiz için değil tüm işçiler için istiyorum.
Metal işçisi: Ben de çocukları olan ve uzun saatler sağlıksız ortamda çalışan bir işçiyim. Çocuklarıma ve mücadele hayatıma zaman ayırmak istiyorum. Bu nedenle kampanyanızı destekliyorum.
Ev emekçisi: Kadının ikinci planda olduğu bir toplumda yaşıyoruz. Öncelikle kadına şiddete kesinlikle hayır! Kadın cinayetlerini durdurmalıyız. Kreş mutlaka olmalı. Benim çocuğuma bakacak kimse olmadığı için çalışamıyorum.
Eğitim emekçisi:Haklarını bilerek birlik olarak daha güçlü olacağımıza inanıyorum. Ev ve aile hayatı ile birlikte toplumdaki varlığımızı gösterebilmek için, çocuğumu düşünmek zorunda kalmadan mesleğimi yapabilmek için kampanyanızı destekliyorum.
Eğitim emekçisi: Bu dünyada bizler de varız ve insanca yaşamak bizlerin, emekçilerin de hakkı. İş koşullarımızın düzeltilmesi ve güvenceli işlerde çalışmak hakkımız. Hakkettiğimiz hayatı hep beraber yan yana gelerek başaralım.
Tekstil işçisi: Çok zor şartlarda yaşıyorum. Hem iş hem ev bedenen beni çok yoruyor. Bu yüzden de evdeki, işteki yükümün azaltılmasını talep ediyorum.
Tekstil işçisi: Kadınların hem duygusal hem de fiziksel olarak toplumdaki iş yükünün daha fazla olması, onları psikolojik ve fiziksel olarak erken yaşta çökertmektedir. Onların da insan gibi yaşaması, değer görmesi, sevgi görmesi için bir kadın olarak bu mücadeleyi destekliyorum.
Ev emekçisi: Kadına şiddete hayır! Doğum izni uzatılsın. Çünkü kadınların çocuklarına daha çok zaman ayırabilmesi gerekiyor.
Eğitim işçisi: Erkek işçilerle aynı işi yapıyorken daha düşük ücret alıyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyorum. Bu yüzden mücadelenizi destekliyorum.
Metal işçisi: 150’den fazla kadın işçinin olduğu bir fabrikada çalışıyorum. Bir çok kadın arkadaşımız çocuğu olduğunda ya işi bırakmak zorunda kalıyor ya da aklı çocuğunda kalarak işe gidiyor. Bu nedenle “Her işyerine kreş” talebi çok can yakıcı.
Mobilya fabrikasında muhasebeci: Çalışan bir kadın, bir anne olarak kampanyanızdaki talepleri destekliyorum. Bir emekçi kadın olarak ben de sorun yaşıyorum. Oğlumla, ailemle yorgun olmadığım saatler geçirmek istiyorum.
Metal işçisi: Çocuğumun yanında olmak istiyorum. Kendim yetiştirmek istiyorum. Çocuğumu emzirmek istiyorum. Sütümü işyerinde sağıp çöpe dökmek istemiyorum. Bu nedenle kampanyanızı destekliyorum.
Mağaza satış danışmanı: Her işyerinde kreş olmalı ki ailesinde küçük çocuk olan kadınlar da çalışma imkânı bulabilsin.
Matbaa işçisi: UİD-DER Kadın Komitesinin kampanyasını emekçi bir kadın olarak sonuna kadar destekliyorum. Emekçi kadınlar olarak bu talepler için mücadele etmenin önemi çok büyük. Kadınların sorunlarından kurtulmaları için bu mücadeledeyim.
Tekstil işçisi: Kadınların birbirlerine destek olması lazım. Birlikte hareket etmesi lazım. İşyerlerinde taciz olmamalı. Hakarete maruz kalabiliyoruz ve duygusal olarak etkileniyoruz.
Metal işçisi: Emekçi kadınların sorunlarını UİD-DER’de örgütlenerek çözebileceğine inanıyorum. UİD-DER Kadın Komitesi bunun için çok anlamlı çalışmalar yürütüyor. Kadın işçilerin yaşamı çok daha çileli. Bu mücadeleye önce kadın işçiler sahip çıkmalı. UİD-DER’in ve UİD-DER Kadın Komitesinin çalışmalarıyla gurur duyuyorum.