
Petrol-İş Gebze Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu 10 Ocak Pazar günü Gebze Holiday Inn Otelinde gerçekleştirildi. Genel Kurula Petrol-İş Genel Başkanı ve şube yöneticileri, Gebze’deki Türk-İş üyesi sendika şubeleri, Çelik-İş, siyasi partiler ve UİD-DER temsilcileri katıldı. 200 delegenin yeni yönetimi belirlemek üzere oy kullandığı genel kurul değerlendirmelerinde işçi sınıfını ilgilendiren savaş, asgari ücret, işçi kadınların sorunları ve kıdem tazminatına yönelik yeni saldırılar tartışıldı.
Genel Kurul, Gebze Petrol-İş Şubesinin 1985 yılında kuruluşundan bu güne mücadele sürecinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi ile başladı. Kurulun açılış konuşmasını Gebze Şube Başkanı Süleyman Akyüz gerçekleştirdi. Akyüz özetle Ortadoğu’daki savaşın kan, zülüm ve gözyaşı getirdiğini, emperyal güçlerin ülkeleri din ve milliyetçilik temelinde böldüğünü anlattı. Asgari ücret ve kıdem tazminatı hakkında konuştu. Akyüz, asgari ücretten kesilen gelir vergisi oranlarını eleştirdi, devletin kendisine almada cömert, işçiye vermede ise cimri olduğunu, açlık sınırı altında kalan asgari ücretin bedelini yine işçiye ödettirdiğini söyledi. Akyüz sendikaların birbirinin gözünü oymayı bırakmaları gerektiğini belirterek bütün emek örgütlerinin birleşmesi, ortak tavır alarak kıdem tazminatını korunması gerektiğini savundu.
Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar ve Türk-İş Bölge Temsilcisinin ardından konukların konuşmalarına geçildi. UİD-DER temsilcisi yaptığı konuşmada işçi sınıfına yönelik saldırıları gündeme getirerek şöyle konuştu: “Bizleri fabrikalarda sömürenler, iş cinayetlerinde katledenler egemenlerdir. Savaş politikalarıyla kardeşi kardeşe kırdıranlar egemenlerdir. Başını kaldırıp haksızlıklara, sömürüye isyan etmesin diye işçi sınıfını bin parçaya bölenler egemenlerdir. Bizler işçi sınıfının uluslararası bir sınıf olduğunu, mücadelemizin uluslararası düzeyde yürümesi gerektiğini biliyoruz. Dünyanın tüm işçilerini kardeşlerimiz, tüm egemenlerini de düşmanımız kabul ediyoruz.”
TÜMTİS Gebze Şube Başkanı Ali Rıza Atik yaptığı konuşmada siyasi partilere yakın durarak sendikacılık yapılmayacağını, sendikaların kıdem tazminatı konusunda beklemeden harekete geçmesi çağrısında bulundu.
Genel kurulda delegeler de söz aldılar. Söz alan Plascam delegesi bir kadın işçi, kadın işçilerin yaşadığı sorunlara değindi. İşyerlerindeki kadın işçilerin ortak talepleri olan kreş hakkı, gece vardiyasının kaldırılması, doğum ve emzirme sürelerinin uzatılması gibi başlıkların genel kurulun mücadele hedefleri olması gerektiğini belirtti. Plascam, Mecaplas ve Lever’den temsilci ve baştemsilcilerin konuşmalarının ardından yeni dönemde yönetim adaylarının konuşmaları gerçekleştirildi. Şube yönetiminde yer almak isteyen adaylar, neden aday olduklarını ve sendikal örgütlenmeye verdikleri önemi anlattılar. 200 delegenin oy kullanması sonucunda Gebze Petrol-İş’in yeni yönetimi belirlendi.
Gebze bölgesinde 15 bin petrokimya işçisinin çalıştığı Gebze sanayi bölgesinde işçilerin sadece 3300’ü sendika üyesidir. Ülke genelinde ise 450 bin petrokimya işçisinin sadece 30 bini sendikalıdır. İşçilere yönelik saldırıların tüm yakıcılığıyla gündeme geldiği günümüzde petrokimya işçilerinin örgütlenmeyi ve mücadeleyi yükseltmeleri önemlidir. Bunun için sendikalarda öncü işçiler görevler almalı ve taban örgütlülüklerini güçlendirmelidirler.