
cerattepe1.jpg [1]

Cengiz Holding’in Artvin’in Cerattepe mevkiinde açmak istediği bakır madeni Artvin halkının ve çevre katliamına karşı çıkan herkesin tepkisini çekiyor. Cerattepeliler maden çalışmasını durdurmak için nöbetlerine devam ediyorlar. Hükümetin desteğini arkasına alan Cengiz Holding ise madeni açarak doğayı talan etme planlarından geri adım atmıyor. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın polise direnişçiler için “vurun geçin” demesinin ardından 17 Şubat sabahı polis, biber gazı ile nöbet tutan halka saldırdı. 10 kişiyi gözaltına aldı.
1700 metre yükseklikte 1 metre kara rağmen nöbete devam eden Artvin halkı, yol üzerinde araçlarıyla barikatlar kurdular. Ancak polis iş makineleriyle, vinçlerle barikatları kaldırdı. ÇED raporlarını ve yürütmeyi durdurma kararlarını umursamayan şirket ve hükümet saldırılarına devam ediyor. Mahkeme yakın zamanda bölgede keşif yapacağı için şirket yetkilileri keşiften önce ağaç kıyımına girişmeyi, bölgenin doğasını değiştirmeyi planlıyor. Ancak Artvinliler ağaçlarından ve doğadan vazgeçmek niyetinde olmadıklarını direnişleriyle ortaya koyuyorlar.
cerattepe2.jpg [2]

AKP iktidarı boyunca büyük ihaleler alarak, her türlü teşvikten yararlanarak, işçileri sömürerek dev bir sermaye grubu haline gelen Cengiz Holding işçilerin kanı ve canı, doğanın talanı üzerinden büyüyor. İşte Cengiz Holding’in iş cinayetleri karnesi:
- 8 Eylül 2004’te Kastamonu’nun Küre ilçesinde Aşıköy yeraltı bakır ocağında çıkan yangında 19 işçi hayatını kaybetti, 19 işçi de yaralandı. Kazanın yaşandığı tarihte bakır ocağını, Samsun’daki tesislerle birlikte 33 milyon dolara satın alan Cengiz Holding bünyesindeki CE-KA İnşaat işletiyordu.
- 22 Kasım 2012’de, Samsun Tekkeköy’de 400 işçinin çalıştığı Eti Bakır İşletmeleri’nde 300 tonluk tank kapağı, montaj sırasında, tankın zemininde bulunan işçilerin üzerine düştü. Dev kapağın altında kalan işçilerden 5’i yaşamını yitirdi. 13 işçi yaralandı. İşletmede bu olaydan bir ay önce bir işçi de kamyon altında kalarak hayatını kaybetmişti.
- 25 Şubat 2012’de Adana’da Göksü Irmağı’nda, tünel kapağının patlaması sonucu baraj yatağında çalışan 10 işçi sulara kapılarak hayatını kaybetti. Enerjisa’ya ait barajı Cengiz Holding’e ait Cengiz İnşaat yapmıştı. Kaza inşaatın hızla bitirilmeye çalışılması nedeniyle gerçekleşmişti. İnşaatı bitmeyen HES’te su tutulmaya başlanmış, kapağın su sızdırmaya başlamasından sonra da güvenli tahliye işlemi yerine inşaata devam edilmişti. Su sızıntısını işverene bildiren işçilere “o sular balıklar için” cevabı verilmişti. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, barajın özel sektör tarafından işletildiğini söylemiş, Devlet Su İşleri’nin özel şirketleri denetlemesine imkân veren yönetmeliği iptal eden Danıştay’a yüklenmiş, denetim yapamamaktan yakınmıştı. Aynı Bakan holdinge ait projelerin açılışına katılmaktan ve övgüler dizmekten çekinmemişti.
Cengiz İnşaat, beş ayrı kıtada türlü alanlarda faaliyet gösteriyor. Dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması arasında yer alıyor. Ancak iş güvenliği önlemlerini maliyet olarak görüyor, işçilerin canını hiçe sayıyor. Açmak istediği bakır madeniyle de işçilerin ve doğanın katledilmeye devam edeceği açıktır.