
Türkiye’de Pamir Gıda adıyla üretim yapan Alman şekerleme firması Haribo’da işçilerin mücadelesi sürüyor. Yaklaşık 4 aydır işyerindeki çalışma koşullarının düzeltilmesi için patronla görüşmeler yapan Haribo işçileri, seçtikleri temsilcilerin işten atılması sonucu “Birimiz Hepimiz, Hepimiz Birimiz İçin” sloganıyla 22 Şubatta üretimi durdurarak fabrika önüne direnişe çıktı. Türk-İş’e bağlı Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olan işçiler, sendikalarıyla birlikte verdikleri mücadelede kararlı olduklarını ifade ediyorlar.
İşçileri, grev ve direnişlerde, hak alma mücadelelerinde yalnız bırakmayan mücadele örgütümüz UİD-DER, direnişlerinin 5. Günü olan 27 Şubatta Haribo işçilerine dayanışma ziyareti düzenledi. “İşçiler Boyun Eğmiyor, Mücadele Ediyor!” pankartı açan UİD-DER’li işçiler, “Haribo İşçisi Yalnız Değildir!” sloganıyla direniş alanına geldiler. UİD-DER’li işçiler, Haribo işçilerinin coşkulu alkışları ve “Yaşasın Sınıf Dayanışması” sloganıyla karşılandı.
Direniş alanında konuşma yapan UİD-DER’li bir işçi, UİD-DER’in işçilerin birliğini sağlamak ve mücadelesini örgütlemek için kurulduğunu belirtti. Haribo işçilerinin sefalet ücretlerine ve işten atmalara karşı verdiği mücadelenin önemine dikkat çeken UİD-DER temsilcisi, bu mücadelenin tüm işçi sınıfının mücadelesi olduğunu vurguladı, sözlerini Haribo işçisinin onurlu mücadelesine UİD-DER desteğinin devam edeceğini söyleyerek noktaladı.
Direniş yerinde halaylar çekildi, mücadele deneyimleri paylaşıldı. İşçi sınıfının haklarına yönelik saldırılar ve bu saldırılara karşı işçilerin birliğinin sağlanması üzerine sohbetler yapıldı. UİD-DER’in direnişlerinin ilk gününden itibaren kendilerini yalnız bırakmayarak destek olduğunu ifade eden Haribo işçileri, UİD-DER ziyaretleriyle moral bulduklarını belirttiler. UİD-DER’li işçiler ise mücadelede dayanışmanın ve kararlılığın önemini vurguladılar. Bir Haribo işçisi direnişten önce işçi eylemlerine katılmadığını, televizyondan izleyerek bu mücadelelere kötü gözle baktığını, direnişle birlikte gerçekleri gördüğünü ifade etti. İşçinin “artık nerede bir işçi eylemi olursa katılacağım” sözleri sınıf mücadelesinin işçiler üzerindeki dönüştürücü etkisini kanıtlar nitelikteydi.