
İşçi sınıfına açlığı ve yoksulluğu dayatan patronlar sınıfı, bununla yetinmeyip işçilerin elinde kalan son haklara da göz dikiyor; kölelik düzenini yasal hale getirmeye çalışıyor. Hükümet tarafından sunulan özel istihdam büroları ile ilgili yasa tasarısının Meclis genel kuruluna gelmesiyle birlikte, sendikalar ve emekten yana kurumlar “kiralık işçi” yasasına karşı eylemler düzenliyorlar.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 24 Şubatta kölelik bürolarına, kiralık işçiliğe ve kıdem tazminatının gaspına karşı bir imza kampanyası başlatmıştı. Türk-İş’in 81 ilde başlattığı ve on binlerce imza topladığı kampanya, 5 Mart günü yaptığı basın açıklamasıyla son buldu. Beyoğlu Tünel önünde toplanan Türk-İş’e bağlı sendikalar, Galatasaray Lisesi önüne doğru yürüyüş gerçekleştirdiler. Yüzlerce sendikalı işçinin katıldığı yürüyüşte sık sık “Kiralık İşçi Olmayacağız”, “Susma Haykır Taşerona Hayır”, “Tazminat Hakkımız Gasp Edilemez”, “Gün Gelecek Devran Dönecek AKP İşçiye Hesap Verecek”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” sloganları atıldı. Çeşitli işkollarında çalışan işçiler yürüyüş boyunca, kiralık işçiliği yaygınlaştıracak ücretli kölelik düzenlemesine karşı coşkulu sloganlarıyla, alkışlarıyla, ıslıklarıyla tepkilerini ortaya koyarak taleplerini dillendirdiler.
Türk-İş’e bağlı TÜMTİS, Güvenlik-İş, Koop-İş, Tez-Koop-İş, Toleyis, Yol-İş, Türk Harb-İş, Sağlık-İş ve Türk Metal’in katıldığı yürüyüş Galatasaray Lisesi önünde son buldu. Yürüyüş sonrasında Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. “Kiralık işçi” niyetinin yeni olmadığını belirten Uyar, yeniden ısıtılıp gündeme sokulan kiralık işçiliğin taşeron sisteminin yarattığı sorunların çok daha büyüğünün yaşanacağını ve sömürü çarkının hızlanacağını söyledi. “Acımasız sömürü düzeniyle işgücü maliyetini daha da düşürmek, rekabeti bu yolla sürdürmek, sendikasız, örgütsüz, güvencesiz sömürü düzeninin pekiştirilmesi amaçlanıyor” diyen Uyar, işçi sınıfının ve onun örgütlü gücünün gündeme getirilmek istenen ve hak kayıplarına yol açacak olan hiçbir düzenlemeyi kabul etmeyeceğini vurguladı. “Kıdem tazminatının gaspı genel grev sebebidir” şeklinde konuşan Uyar, düzenledikleri imza kampanyasının değerlendirilmesi sonucunda, kıdem tazminatının gaspına karşı ne gerekiyorsa onu yapacaklarını belirtti.
7 Mart Pazartesi günü AKP il binası önünde yapacakları bir basın açıklamasıyla imzaları teslim edeceklerini belirten Uyar, taleplerinin bir an önce karşılanması çağrısında bulundu. Eylem, sloganlarla son buldu.