
Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube, AKP’nin kiralık işçi düzenlemesini protesto etmek ve yasa tasarısının geri çekilmesini talep etmek için Kadıköy’de basın açıklaması gerçekleştirdi. Kadıköy Belediyesi’nde çalışan işçiler Kadıköy Boğa’da toplanarak İskele Meydanı’na yürümek istedi. Polisin engellemesi üzerine basın açıklaması toplanma yerinde gerçekleştirildi.
Basın açıklamasını Genel-İş Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül gerçekleştirdi. Şengül, “AKP 2003’ten bu yana işçilerin çalışma koşullarını zorlaştıran, işçileri patronların kölesi yapan yasal düzenlemeleri hayata geçirme gayreti içinde olmuştur. Son olarak, işçileri özel istihdam büroları aracılığıyla bir mal gibi kiraya verilmesini, kayıt dışı merdiven altı çalışmayı meşrulaştıran uzaktan çalışma yasa tasarısını Meclis alt komisyonundan geçirdiler” dedi.
ŞŞengül konuşmasında, patronların her talebine hükümetin işçilerin haklarını kısıtlayan yasal düzenlemelerle cevap verdiğine, kiralık işçi uygulamasının köle çalışma düzeninin geri getirilmesi olduğuna dikkat çekti.
Bu düzenleme bir ihtiyaç değildir diyen Şengül, yasanın çıkması durumunda,
- İş barışının bozulacağını,
- Geçici işçi diye adlandırılan işçilerin iş güvencesinin ortadan kalkacağını,
- Geçici işçilerin kıdem tazminatı, işsizlik sigortası, emeklilik hakkı, analık sigortası ve emzirme ödeneği, ihbar tazminatı, geçici iş göremezlik ödeneği, malulen emeklilik, yıllık ücretli izin hakkı gibi hakların ortadan kalkacağını,
- Geçici işçilerin sağlığı ve güvenliğinin tehlike altına gireceğini,
- Toplu işten çıkarmalarda geçici iş ilişkisi kurulması mümkün kılınarak, toplu işten çıkarmaların kötüye kullanılmasına fırsat tanınacağını ifade etti.
Şengül, Seçim döneminde taşeron işçilerine kadro sözü verenleri, çalışanların haklarını saygılı olacaklarını beyan edenleri sözlerini yerine getirmeye, taşeron düzenine son vermeye ve köle tasarısını geri çekmeye çağırdı.
Yasa tasarısının geri çekilmesi için sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Şengül’den sonra DİSK Genel Başkanı Kani Beko da bir konuşma yaptı. Kani Beko, AKP’nin 2004-2005 yıllarında, sağlığı ve eğitimi özelleştirmek, emeklilik yaşını 65’e çıkarmak için kullanmak üzere IMF ve Dünya Bankası’ndan 3,4 milyar dolarlık şartlı kredi aldığını hatırlattı. DİSK olarak o dönem mitingler, yürüyüşler yaptıklarını ancak AKP’yi durduramadıklarını ifade etti. 2010-2011’de 11 milyar dolarlık bir kredi daha aldığını, bununla da kıdem tazminatının gaspını içeren ulusal istihdam stratejisi adı altındaki programı hayata geçirmek istediğini anlattı. Daha önceki hükümetler tarafından hayata geçirilen fon uygulamalarında toplanan paraların pula çevrildiğini, 2002 yılında kurulan işsizlik fonunda toplanan 103 milyar liranın 10 milyarının işsizlere verildiğini, karayollarına 25 milyar, patronlara teşvik primi adı altında 25 milyar lira, 50 milyar liranın da amacı dışında fondan alınıp götürüldüğünü ifade etti. Kani Beko konuşmasının sonunda hakları için direnenlerin kazandığını, yine kazanacaklarını söyledi.