
Arkadaşlarını iş cinayetinde yitiren işçiler TEM’i kapattı
Avcılar’da bir inşaatın 24’üncü katından düşen 30 yaşındaki Adem Bubaca hayatını kaybetti. İş arkadaşlarını yitiren yaklaşık 200 inşaat işçisi, iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına tepki göstererek Avcılar-TEM bağlantı yolunu trafiğe kapattı. Eylemlerini bitirmesini isteyen polise işçiler, “arkadaşımız 3 saattir düştüğü yerde yatıyor. 3 saattir daha savcı gelecek. Burada iş güvenliği yok!” sözleriyle tepki gösterdiler. İşçilerin eylemlerini sonlandırmalarına rağmen bölgeye çevik kuvvet polislerinin sevk edilmesi dikkat çekti.
Adana’da Rönesans İnşaat işçileri iş bıraktı
Adana Şehir Hastanesi inşaatında çalışan taşeron işçiler, asgari geçim indirimi, ücretleri ve tazminatlarının ödenmesi talebiyle iş durdurdular. BETİM taşeron şirketine bağlı olarak çalışan yaklaşık 160 işçi, 40 arkadaşlarının tazminatları ve ücret alacakları verilmeden işten çıkarılmaları üzerine iş bıraktı.
Hafta sonu tatilinin olmadığı ve aralıksız çalışmanın yapıldığı inşatta çalışan işçiler, asgari ücretten fazla kazandıkları halde asgari ücretin üstündeki paranın elden verildiğini, bu paranın da 2 aydır ödenmediğini ifade diyorlar. İşçiler, inşatta çalıştıkları 13 ay boyunca Pazar mesailerinin ve AGİ’lerinin de ödenmediğini belirtiyorlar. Hakları için iş bırakan işçiler, ana firma Rönesans’ın sorumluluk kabul etmemesine de tepki gösteriyorlar.
Tofaş işçileri işe iade davalarını kazandılar
Geçtiğimiz Mayıs ayında patlak veren Metal Fırtınası direnişlerinin ardından patronlar, birçok fabrikada işçileri işten çıkararak cezalandırmaya giriştiler. Tofaş fabrikasında Türk Metal’den istifa eden işçiler Çelik-İş’e üye olmuşlardı. İşten çıkarmalara karşı dava açan Tofaş işçilerinin 28 Martta görülen duruşmalarında, işçiler lehine karar verildi. Bursa 3. İş Mahkemesinde mahkeme heyeti, 40 işçinin iş akdinin feshinin geçersizliğine ve işe iadesine karar verdi. Ayrıca işçilerin boşta geçen 4 aylık ücretlerinin ve diğer haklarının da ödenmesine, işçilerin işe başlatılmamaları halinde işçilerin kıdemine göre 4-8 ay iş güvencesi tazminatı ödenmesine karar verdi. Verilen kararın lehlerine olmasına sevinen işçiler, sendikal nedenlerle işten çıkarıldıklarının kabul edilmemesi nedeniyle davayı Yargıtay’a taşıyacaklarını ifade ettiler. Bugün 20 işçinin daha işe iade davası görülecek.