
Deri işçilerinin grup toplu iş sözleşmeleri DERİTEKS ile işveren sendikası arasında devam ediyor. Toplu sözleşme görüşmelerinde, deri işçilerinin Kazlıçeşme grevinde elde ettiği ve o günden beri kazanılmış hakkı olan aile yardımına patronlar göz dikmiş durumda. 12 Nisan Salı günü Tuzla Organize Deri Sanayi Bölgesi’nde toplu sözleşme, kıdem tazminatının gaspı ve kiralık işçi büroları gündemli bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Deri işçileri öğlen molasında fabrikalardan çıkarak Uyguner Deri fabrikasının önünde bir araya geldiler. Burada toplanan işçiler, işten atmaların gerçekleştiği Derimsan fabrikasına kadar sloganlar, ıslıklar ve alkışlarla yürüdüler.
Derimsan Deri’de son dönemde sendikadan istifa baskısı ve işverenin örgütsüzleştirmeye yönelik çabaları ve en son 5 işçinin işten çıkarılması üzerine buraya yüründü. DERİTEKS üyesi işçiler, ustabaşı tarafından tehditlerle sendikadan istifaya zorlanmış, bunun üzerine tartışma yaşanmıştı. Derimsan patronu, usta ile 5 işçi arasında işyeri dışında geçen tartışmayı bahane ederek ertesi sabah işten çıkarmalara başladı. 12 Nisanda işten çıkarılan 5 işçi fabrika önünde beklemeye karar verirken, DERİTEKS ise yapılan yürüyüş ve basın açıklaması ile işten atmaları protesto etti.
Yürüyüş ve basın açıklaması boyunca deri işçileri, işten atma saldırısına, toplu sözleşme görüşmelerinde patronların ayak diremelerine ve işçi sınıfına yönelik saldırılara karşı şu sloganları attılar: “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Direne Direne Kazanacağız”, “Derimsan İşçisi Yalnız Değildir”, “Sözleşme Hakkımız Grev Silahımız!”
Basın açıklamasından önce söz alan Tuzla Şube Başkanı Binali Tay, toplu sözleşme sürecinden bahsetti ve aile yardımına dönük saldırının kabul edilemez olduğunu anlattı. Ardından DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi konuştu. Servi, yaşanan savaşla birlikte kadınların öldüğünü, çocukların yetim kaldığını, savaşın yoksulluk, işsizlik demek olduğunu anlattı. Servi, işverenlerin krizin faturasını emekçilere çıkarmak istediklerini, işçilerin 1987 yılında Kazlıçeşme Grevinde elde ettiği haklara göz diktiklerini, deri işçilerinin bugüne kadar çetin mücadeleler ortaya koyduğunu söyledi. Toplu sözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık olduğunu ve Perşembe günü arabulucuya gidileceğini, aile yardımı hakkının Kazlıçeşme’den bu yana kazanılmış bir hak olduğunu ve bu haklarına sahip çıkacaklarını vurguladı. Servi, deri işçilerine “Greve hazırlıklı olun. Kendinizi, bütçenizi ona göre ayarlayın. Takside, borca girmeyin. Hakkımızı alamazsak üretimden gelen gücümüzü kullanıp greve gideceğiz” dedi. Derimsan işçilerinin haksız bir şekilde işten atıldıklarını ve yalnız olmadıklarını söyledi. Konuşmasında şu an gündemde olan kıdem tazminatının gaspına ve kölelik demek olan kiralık işçi bürolarına da değinen Servi, artık sendikalı ve kadrolu işçiliğin sona erdirilmek istendiğinden bahsetti.
Eylem sloganlarla sona erdi.