
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Temmuz ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. Çeşitli kaynaklardan toplanan verilerle hazırlanan rapora göre, geçen ay boyunca 133 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Temmuzla birlikte, 2016’nın ilk 7 ayında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 1049’a ulaştı.
İş cinayetlerini iş kollarına ve nedenlerine göre sınıflandıran raporda, 45 işçinin trafik-servis kazası, 23 işçinin ezilme göçük, 13 işçinin düşme sonucu yaşamını yitirdiğine yer verildi. 44 işçi tarım-orman işkolunda, 26 işçi inşaat-yol işkolunda, 9 işçi konaklama-eğlence işkolunda çalışıyordu. .
Hayatını kaybeden işçilerin 15’i kadın, 5’i 14 yaş ve altında, 7’si 15-17 yaş aralığındaki çocuk işçilerden oluşuyor. .
Temmuz ayında en çok işçi ölümü Manisa’da gerçekleşti. 11 işçi Manisa’da, 8 Antalya’da, 7 işçi Aydın’da meydana gelen iş cinayetlerinin kurbanı oldu. .
15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL koşullarını fırsata çevirmek isteyen patronlar; işçilerin çeşitli taleplerini kulak ardı ediyor, sendikalaşma haklarını tanımıyor, grev ve direnişlerin yasak olduğu iddiasıyla mücadelenin önüne yeni engeller koymaya çalışıyorlar. OHAL koşullarında hükümet, yeni bir yasayla, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın en önemli maddelerinden birini bir kez daha erteliyor. Kamu kurumları ile 1 milyon işyeri ve 4,2 milyon işçiyi kapsayan 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 1 Temmuz 2017’ye ertelenecek. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu, yasanın yürürlüğe girdiği 2012’nin Temmuzundan beri erteleniyor. Son olarak 2016’ya ertelenmişti. Bu da iş kazalarının ve iş cinayetlerinin neden sürüp gittiğini gözler önüne seriyor. Patronlar gerekli önlemleri almazken, hükümet de gerekli denetimleri gerçekleştirmiyor.