
Toplumsal sorunlara duyarlılığıyla bilinen sinema emekçisi Tarık Akan, 66 yaşında hayatını kaybetti. 18 Eylül Pazar günü on binlerce kişi Tarık Akan’a veda ederek onu sonsuzluğa uğurladı.
Oyunculuğunun ilk yıllarında Habamam Sınıfı’ndaki rolü nedeniyle zengin çocuğu Ferit karakteriyle tanınan Akan, sınıf mücadelesinin yükseldiği 1970’lerin ikinci yarısında, sosyalist aydınların da etkisiyle toplumsal sorunları işleyen filmlerde rol almaya başladı. “Yeşilçam’ın yakışıklı çocuğu” imajına işsiz kalmak pahasına sırtını dönen Tarık Akan, onurlu bir duruş sergileyerek işçi sınıfının “jönü” olmayı tercih etti. Maden, Demir Yol, Sürü, Yol, Çark, Bir Avuç Cennet gibi sayısız toplumsal filmde oynayan Akan, işçi eylemlerinde de yer aldı. 12 Eylül askeri faşist darbesinden o da nasibini aldı. Yüz binlerce mücadeleci insan gibi işkence gördü, hücrede yattı. 12 Eylül sonrası mücadele alanlarında olmayı ve bu topraklarda çekilen acıları, gerçekleri beyazperdeye taşımayı sürdürdü. Sinemanın usta ismi Tarık Akan, 16 Eylülde kanser tedavisi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
18 Eylülde sanatçının ailesi, dostları ve sevenleri, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde bir anma töreni düzenlediler. Binlerce insan törene akın etti, salon tıklım tıklım doldu. Törende Nebil Özgentürk’ün Akan için hazırladığı belgesel izlendi. Genco Erkal, sanatçının en sevdiği Nazım Hikmet şiirlerini okudu, Fazıl Say, Akan için çaldı. Törende yaptıkları konuşmalarda Akan’ın dostları ve ailesi, onun bu topraklarda bıraktığı izin peşinden yürüyeceklerini vurguladılar.
Bakırköy’de bulunan Zuhuratbaba Mezarlığında toprağa verilen Akan’ın cenazesine on binlerce kişi katıldı. On binlerce insan Tarık Akan’ı “Şarlatan Değil Halk Sanatçısı” sloganıyla son “Yol”culuğuna uğurladı.
tarikakan.png [2]
