
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Ekim ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı. OHAL’in ilan edildiği günden bu yana iş cinayetlerinde artış meydana geldiğine dikkat çekilen raporda, Ekim ayında 165 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği ifade edildi. Ekimle birlikte 2016 yılının ilk 10 ayında yaşamını yitiren işçilerin sayısı 1596’ya ulaştı. AKP’nin 14 yıllık iktidarı süresince ise en az 18 bin 67 işçi hayatını kaybetti.
İSİG Meclisi, raporda önlem alınmaması durumunda, 2016 yılında iş cinayetleri tarihinin en yüksek sayısına ulaşılabileceğini belirterek uyardı. İş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımına yer verilen raporda, işçilerin yüzde 23’ü ezilme-göçük, yüzde 22’si trafik-servis kazası, yüzde 20’si düşme, yüzde 11’i kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi. İş kollarına göre dağılımda ise yüzde 23 ile inşaat-yol işkolu başı çekerken, yüzde 21 oranıyla tarım-orman, yüzde 15’le de taşımacılık işkolları iş cinayetlerinin en çok gerçekleştiği işkolları oldu. İş cinayetlerinde İstanbul yine en çok işçinin hayatını kaybettiği kent oldu. İstanbul’da 16 işçi, Kocaeli’de 13 işçi, Antalya’da 10 işçi hayatını kaybetti.
Ekim ayı raporundan bir kez daha anlaşılıyor ki, AKP işçilerin canına değil sermayenin kârına değer veriyor. AKP’nin kesintisiz 14 yıllık iktidarında hayatını kaybeden işçilerin sayısı 20 bini bulmak üzere. Siyasi nüfuzunu gerilimi arttırarak korumaya ve genişletmeye çalışan iktidar, işçilerin örgütsüzlüğünden cesaret alıyor.
Oysa işçilerin canını alan, işçilerin canı üzerinde yükselen sermaye egemenliği, kendi sınıf çıkarları etrafında örgütlenen ve mücadeleyi yükselten işçi sınıfının karşısında gerçekte güçsüzdür. İş cinayetleri düzenini sona erdirmek için işçiler, kapitalist düzenin yarattığı ayrımları bir kenara atıp mücadeleyi yükseltmelidirler.