
Ferrero işçilerinin grevi devam ediyor
Manisa Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet yürüten Ferrero Gıda’da, toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanması üzerine başlayan grev 10 Ekimden bu yana devam ediyor. Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada 95 işçi grevde.
Kinder, Nutella gibi ürünleri üreten Ferrero işçileri, patronun dayattığı 3 yıllık sözleşmeyi kabul etmiyor. Patron yüzde 11 ücret artışı teklif ediyor, işçilerse yüzde 20 artış, 2 yıllık sözleşme ve sosyal haklarda iyileştirme talep ediyorlar.
Taşeron ve sendikasız işçilerin de çalıştığı fabrikada işçilere asgari ücret ve ağır çalışma koşulları dayatılıyor.
Aradan geçen zamana rağmen patron işçilerin taleplerine yönelik bir adım atmadı. Tek Gıda-İş yönetimi, fabrikanın Almanya ve İtalya’daki yetkilileriyle görüştü, yetkililerden sorunun 1-2 hafta içinde çözüleceği sözü alındığı ifade ediliyor.
Gemlik Gübre’de grev devam ediyor
Bursa’da Gemlik Serbest Bölge’de üretim yapan Gemlik Gübre’de, 22 Ağustosta başlayan grev devam ediyor. Petrol-İş Sendikası’nın yetkili olduğu fabrikada 355 işçi, OHAL gerekçesiyle yasaklanacağı tehditlerine rağmen greve devam ediyor. Türk-İş’e bağlı çeşitli sendikalar, grevci işçilere dayanışma ziyaretleri gerçekleştiriyorlar.
Greve çıkan İZBAN işçilerine OHAL engeli
izbanda-grev.jpg [2]

İzmir’de Aliağa-Torbalı banliyösünü işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortak şirketi İZBAN A.Ş. ile Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 8 Kasım sabahı greve çıktılar. İZBAN’a bağlı 340 işçi, saat 06.00’dan itibaren seferleri durdurdu.
Büyükşehir Belediyesi grevin etkisini kırmak için otobüs seferlerinin arttırılacağını duyurdu.
Grevi basın açıklamasıyla duyurmak üzere sabah saatlerinde Alsancak Garı önünde toplanan Demiryol-İş Sendikası üyesi işçiler, İzmir Valiliği tarafından engellendi. Gerekçe, OHAL!
Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüzeyin Ervüz, basın üyelerine yaptığı açıklamada, 340 işçiden 105’inin asgari ücret aldığını, sözleşmede yoksulluk sınırının kıyısında bir ücret beklentisinde olduklarını ifade etti. En yüksek ücretin brüt 2400 TL olmasını ve ikramiye gün sayısının 70’ten 90’a çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi. Basın açıklamalarının OHAL Kanununun 11. maddesi gerekçesiyle engellendiğini açıklayan Ervüz, grev haklarının baki olduğunu ve yasanın sendikal hakların kullanılmasına engel taşımadığını vurguladı. Grevi kırmak için konulan ek seferle ilgili de konuşan Ervüz, “Büyükşehir’in bütün araçlarını üst üste koysanız ilave araç 20 bin kişiden fazlasını taşıyamaz. Biz 350 bin civarı yolcu taşıyoruz. Bunu bir yerdeki depoda yedekte tuttuğu araçlar hem bu sayıyı kaldırmaz hem de İzmir trafiği bu yükü kaldırmaz” dedi. Ervüz, İZBAN yönetimiyle 7 Kasımda gerçekleştirdikleri görüşmeyi şöyle aktardı: “Dün gece işveren son teklifinde sendikamızın çabaları sonucu çıplak taban ücretlerine 60 TL günlük yevmiyeden aylık 1800 TL yaptı. Diğer çalışanların çıplak ücretlerine ağırlıklı olarak %9,8 zam teklif etti. Mevcutta en yüksek 2.056 lira olan çıplak brüt ücret, teklif edilen zamla 2259 TL’ye yükselirken, ikramiye, yakacak, iş güçlüğü tazminatı ve asgari geçim indirimi gibi tüm sosyal yardımlar dahil 2222 TL net ücrete tekabül etmektedir. İşveren en düşük ücreti alan İZBAN çalışanına ise net 1843 TL ücret teklifi yapmıştır. Bu teklifleri kabul etmemiz mümkün olmadığından grev kararını uyguladık.”
Demiryol-İş Sendikası, 2010 yılında işe giren ve bugün 1904 TL alan makiniste 2375 TL, 1666 TL alan gişe memuruna 1986 TL, 1958 TL alan teknikere 2418 TL, 1678 TL alan operatöre 2172 TL talep ediyor.