Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Dünyadan > Polis Şiddetine Karşı Fransa’da İsyan!

Polis Şiddetine Karşı Fransa’da İsyan!

Dünya genelinde ırkçı söylem ve uygulamalar yaygınlaşıyor. 2 Şubatta Fransa’nın yoksul kenar mahallerinden birinde polis kontrolü sırasında çıkan tartışma sonucu bir gence yapılan insanlık dışı muamele, bu gerçeği bir kez daha ortaya koydu. Fransa’da Afrika kökenli çok sayıda göçmen yaşıyor. Bu insanlardan biri olan 22 yaşındaki bir gence, 4 polisin cinsel saldırıda bulunması binlerce kişiyi sokaklara döktü.

Kasım 2015’te Fransa’da ilan edilen OHAL hâlâ devam ediyor. OHAL kapsamında yetkileri artan polisin, uyguladığı şiddet de arttı. İşçilere, öğrencilere haklarını aradıkları için saldıran polisin, göçmenlere şiddet uygulaması için farklı etnik kökenden olmaları yeterli oluyor. Fransa’da polisin göçmen düşmanlığı yeni değil. 2005 yılında da 2 gencin polis tarafından öldürmesi sonucu 3 hafta süren büyük protestolar yaşanmıştı. Daha sonra 2007 ve 2010 yıllarında da benzer olaylar yaşandı. Gerçekleşen son polis saldırısına karşı Paris’te başlayan protestolar kısa sürede diğer şehirlere de sıçradı. Çok sayıda insanın katıldığı eylemlerde polisle eylemciler arasında ciddi çatışmalar yaşanıyor. Eylemler sırasında yaklaşık 250 kişi gözaltına alındı.

france_140_brief_2.jpg [1]

Saldırıya uğrayan göçmen gence 60 gün iş göremez raporu verildi. Fakat buna rağmen polis müfettişleri “kasıtsız ciddi bir kaza” raporu tuttu. Bu olayın ardından daha önce de çok sayıda göçmenin benzer şekillerde şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Polis şiddetinin ve suçunun örtbas edildiğini söyleyen eylemciler, polislerin yargılanmasını istiyor.

Bu durum elbette ki Fransa’ya özgü değil. Dünyanın farklı ülkelerinde de benzer olaylar sık sık gerçekleşiyor. Polis şiddeti yaygınlaşıyor. Giderek yoksullaşan işçilerin tepkisinden korkan egemenler, etnik köken, cinsiyet, inanç farklılıklarını kullanarak ayrımcılığı körüklüyorlar. Egemenlerin bu politikalarından güç alan ve yetkileri genişletilen polis ise, daha rahat bir şekilde şiddetin dozunu artırıyor. Ancak buna rağmen, işçiler bu duruma sessiz kalmıyor. Fransa’da eylemler hâlâ devam ediyor. Fransa ve birçok ülkede patlak veren isyanlar, kapitalizmin insanlığa bir gelecek sunamadığını ve kitlelerin huzursuzluğunu da gözler önüne seriyor.

  • Dünyadan [2]

Kaynak URL: https://uidder.org/polis_siddetine_karsi_fransada_isyan.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/france_140_brief_2jpg
[2] https://uidder.org/Koseler/dunyadan