
Kıdem tazminatının fona devredilerek gasp edilmesi için yapılması planlanan yasal düzenleme, bu yıl içinde hayata geçirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Adana Sanayi Odasında düzenlenen “Çalışma Hayatına Yönelik Uygulamaya Konulan Teşvikler” konulu toplantıda, kıdem tazminatının fona devredilmesi düzenlemesinin 2017 yılı içinde yapılacağını duyurdu.
İşçinin kazanılmış hakkı olan kıdem tazminatının sırtlarındaki ağır bir yük olduğunu iddia eden patronlar, kıdem tazminatına el koymak üzere uzun yıllardır hükümetlere baskı yapıyorlar. Konuya dair en somut adımları atmak AKP hükümetine nasip oldu! Bugüne kadar patronların tüm isteklerini yerine getiren AKP’nin Bakanı, düzenlemenin çalışma hayatının en önemli reformlarından biri olduğunu iddia etti. Müezzinoğlu, şöyle konuştu: “Aslında işçinin hakkı 10 yıl, 20 yıl sonra işverenin cebinde olmamalı. Yani 10 yıl ve 20 yıl sonrasının koşullarını kimse bilemez. Bu yıl çalışma hayatının en önemli reformlarından birini kıdem tazminatıyla sağlayacağız. Başardığımızda çalışanla çalıştıran arasında hukuk birbirine güvene dayalı olmalı. ‘O beni, ben onu istismar ediyorum’ değil, herkes daha iyinin, başarının peşinde olmalı. Sağ ve sol ayak nasıl sağlıklı gidiyorsa, işçi ve işveren arasındaki hukuk da bu kadar hakkaniyetli olmalı. Bize de düşen bu arada iyi hakemlik yapmak, güçlü, adil hakemlik yapabilmek. İnşallah bunu da yapma gayreti içerisinde olacağız.”
Neymiş hakemlermiş! İşçiyi düşünür gibi yapıp işçinin elindekine el koyma kurnazlığını bu söylemle kapatmaya çalışıyorlar. Kıdem tazminatının 10 ya da 20 yıl patronun cebinde kalması Bakanı pek rahatsız etmiş! Oysa tam da bundan dolayı o patronlar işçileri diledikleri gibi işten atamıyorlar. İşte bu engel temizlenmek isteniyor.
İşçilerin çoğunun kıdem tazminatı alamadığını ve bu düzenlemeyi işçilerin tazminat hakkını alabilmeleri için getireceklerini iddia eden AKP hükümeti, işçilerin mağduriyetini gidermeyi değil, patronların önündeki engelleri temizlemeyi hedeflemektedir. AKP hükümeti gerçekten işçilerin kıdem tazminatı alamamasını dert edinseydi, fon uygulamasını hayata geçirmek yerine, tazminat hakkının tek kuruş eksiltilmeden işçilere ödenmesi için gerekli düzenlemeyi yapmayı dert edinirdi. Oysa fon düzenlemesiyle, kıdem tazminatı neredeyse yarı yarıya düşürülecek ve denetimi işçilerin elinde olmayacak.
İşsizlik Fonunda biriken paraların işçilerden çok patronlara aktarılıyor ve kimi projelerin finansmanında kullanılıyor. Yeni işçi işe alacak patronlara vergilendirmede kolaylık sağlanacağı geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Sermayenin ağzını sulandıracak kadar para biriken İşsizlik Fonunun bu şekilde yağmalanması, kıdem tazminatı fonunun da akıbetini şimdiden gösteriyor. Önceki yıllarda gündeme getirilen fonların nasıl yağmalandığı hafızalardaki tazeliğini koruyor.
Kıdem tazminatını fona devrederek gasp etme girişimi birkaç yıl önce de gündeme getirilmiş, sendikaların ve UİD-DER dâhil işçi örgütlerinin tepkisi üzerine geri çekilmişti. Ancak bu defa AKP hükümeti OHAL koşullarında eline geçen fırsatı sonuna kadar kullanmak, hayata geçiremediği adımları bir an önce atmak için çaba gösteriyor. AKP, işçi sınıfının yaşam ve çalışma koşullarını düzeltmek ve iyileştirmek amacıyla atmıyor bu adımları. Sermaye sınıfını ihya etmek, daha da zenginleşmesini sağlamak amacıyla hızlı adımlarla ilerlemeye çalışıyor. OHAL koşullarını da bulunmaz bir fırsat olarak kullanıyor.