
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Boytek fabrikasında, bir kazanda meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktı. Çevreye yayılan dumanla birlikte kimyasal maddenin kokusu da yayıldı. Kimyasal sızıntı nedeniyle çevre fabrikalardaki işçiler evlerine gönderildiler. Kimyasal sızıntıdan zehirlenen 160 işçi hastaneye kaldırıldı. Boytek fabrikasında çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere reçine üretimi yapılıyor.
Çerkezköy Organize Sanayi müdürlüğü, mesajlarla kimyasal sızıntı konusunda tüm çalışanları uyardı. Bebekli kadın işçilerin bebeklerini emzirmemeleri konusunda dikkatli olmalarını söyledi.
Patlama sonrası çevreye yayılan koku, çevre fabrikalarda çalışan işçilerin genizlerini yakacak kadar etkiledi. Yaklaşık 15 fabrikanın gece ve sabah vardiyalarında çalışan binlerce işçi tahliye edilerek evlerine gönderildi. Bölgeye yakın okullardaki öğrenciler de teneffüse çıkarılmadı.
Evrensel’de konuyla ilgili yayınlanan habere göre, bazı fabrikalarda ise işçiler kokudan etkilenmelerine rağmen çalışma devam etti.
Patlamayla birlikte çevreye yayılan kimyasal maddenin rüzgârın etkisiyle yayıldığı ve Çorlu’ya kadar yerleşim alanlarını tehdit ettiği belirtiliyor. Çok sayıda fabrikada işçilerin genizlerinin yanması nedeniyle evlerine gönderilmelerine karşın, Tekirdağ Valiliği “çevreye ve insan sağlığına zarar verecek herhangi bir maddeye rastlanmadığını” iddia etti. Valilik iddiasını AFAD ölçümlerine dayandırdı.
Fabrikanın kimyasal atıklar konusundaki sicili bozuk
Geçen Şubat ayında bir kamyon taşıdığı kimyasal atığı kaçak olarak kanalizasyona dökmüş, haftalar boyunca çevreye kötü koku yayılmıştı. Mahalledeki ilkokulda okuyan öğrenciler, aileleri tarafından bir süre okula gönderilmemişlerdi. Bazı öğrenciler ise bu süre boyunca maskeyle okula gidip dönmüşlerdi.
Yapılan analiz sonucunda atığın Boytek fabrikasına ait olduğu 10 gün sonra anlaşıldı. Öğrenci velileri firmaya o günlerde tepki göstermiş, resmi makamlar sorumluların cezalandırılması için gerekli girişimleri yapacaklarını ifade etmişlerdi. Ancak aradan 2 ay gibi kısa bir süre geçtikten sonra benzer bir olayın yaşanmış olması, gerekli önlemlerin hâlâ alınmadığını, fabrika sahibinin tepkilere rağmen bildiğini okumaya devam ettiğini gösteriyor.
Boytek kendi internet sitesinde çevreye duyarlı bir kuruluş olduğunu şu sözlerle iddia ediyor:
“Boytek çevre duyarlılığını sadece endüstri için değil her birey için bir görev olarak görür. Kurulduğu ilk günden bu yana çevre duyarlılığını hep ön planda tutan Boytek, ürün ve hizmet kalitesine yönelik yatırımlarının yanı sıra, çevreyi koruma yatırımlarını da istikrarlı bir şekilde sürdürmektedir. Bunun göstergesi olarak 2009 yılından beri ISO 14001 belgesine sahiptir. Çevre politikamız Kalite bölümünde yer almaktadır.”
Bu sözler, kısa aralıklarla gerçekleşen iki olay tarafından yalanlanmıştır. Firma, işçilerinin ve çevredeki tüm emekçilerin sağlığını tehlikeye atıyor. Art arda gerçekleşen bu iki olaya rağmen gerekli adımların atılmamış olması, hükümetin de işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda samimiyetini tekrar gözler önüne sermiştir.