
Petrol fiyatlarında yaşanan aşırı yükseliş, ulaşımdan gıdaya her alanda fiyat artışlarını da beraberinde getiriyor. Gıda fiyatlarındaki aşırı yükseliş geçtiğimiz aylarda dünyanın pek çok ülkesinde açlar ordusunu sokaklara dökmüştü. Benzer bir gelişme bu kez de petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle yaşanıyor. İngiltere’de, İspanya’da, Güney Kore’de ve daha pek çok ülkede, balıkçılar, çiftçiler, kamyon şoförleri günler süren grevler ve çeşitli eylemler düzenlediler.
image002_3.jpg [1]

İngiltere’de tanker sürücüleri geçtiğimiz günlerde 4 günlük bir grev gerçekleştirdiler. Shell’e bağlı büyük bir firmanın işçileri olan tanker sürücüleri, ücretlerinin arttırılmasını istiyorlar. Sürücüler %13,2 zam isterken, firma %6,8’den fazla artışı kabul etmeyeceğini bildirmiş ve sendikayla firma arasındaki görüşmeler bu noktada kesintiye uğramıştı. Sürücülerin greve gitmesinin ardından, hükümet, petrol sıkıntısı yaşanmaması için bir Olağanüstü Hal Planını devreye sokacağını açıkladı. Buna göre, tüm petrol tekelleri ellerindeki stok miktarını ve satışlarını ortak bir veri merkezine bildirecekler ve böylelikle sıkıntı yaşanan bölgelere müdahale etme olanağı sağlanacak. Yani hükümet resmen grev kırıcılığına soyunmuş bulunuyor.
Kamyoncuların harekete geçtikleri bir başka ülke ise İspanya. İspanya-Fransa sınırında kilometrelerce uzunlukta kamyon kuyruğu yaşanıyor. Kamyoncuların yol kesme ve kontak kapama eylemleri, nakliyenin durması sebebiyle marketlerde de kuyrukların oluşmasına yol açtı. Hükümetin bir an önce eylemi sona erdirme çağrısı yaptığı kamyoncular, talepleri karşılanmadıkça eylemlerini sonlandırmayacaklarını söylüyorlar. Bu arada grevci kamyonculara devlet baskısı artarak sürüyor. Polis grevcilere saldırırken, 70’ten fazla grevci tutuklanmış bulunuyor.
Çoğu kendi hesabına çalışanlardan oluşan sürücüler, büyük nakliye şirketlerinin artan petrol fiyatlarıyla başa çıkabildiğini, ama kendilerinin böyle bir şansı olmadığını belirtiyorlar. İspanya’da mazot fiyatlarında son bir yıl içinde %36 artış yaşanması kamyoncuları oldukça zor duruma sokmuş durumda. İspanya’daki balıkçılar da petrol fiyatlarındaki artışın olumsuz etkileri nedeniyle 30 Mayıstan bu yana grevdeler. Avrupa’nın pek çok ülkesinde balıkçılar, petrol fiyatlarındaki artışı protesto etmek üzere gösteriler düzenlemeye devam ediyorlar.
Portekiz’deki kamyoncu grevi ise, hükümetin petrol fiyatlarını kontrol altına alma sözü vermesi üzerine sona erdirildi. İspanya’da ve Portekiz’de yaşanan grevlerde, her iki ülkede de birer grevci yaşamını yitirdi. Grev hattındaki grevciler, kamyonlarını barikata doğru süren grev kırıcıları engellemeye çalışırken ezildiler ve hayatlarını kaybettiler.
Kamyon sürücülerinin grevde olduğu bir başka ülke ise Güney Kore. Petrol fiyatlarındaki artışı protesto eden ve ücretlerine %65 zam yapılmasını isteyen 13 bin sendika üyesi sürücü, 13 Hazirandan bu yana taşımacılığı ülke çapında bloke etmiş durumdalar. Gösteriler düzenleyen sürücüler, Busan dahil ülkedeki pek çok limanda taşımacılığı durdurdular. Bu durum, grev devam ettiği müddetçe ihracat ve ithalatın da felç olması anlamına geliyor. Grevi yürüten binlerce sendika üyesi sürücü, sendika üyesi olmayanların grevi kırma girişimlerini de engellemeye çalışıyorlar. Bunun yanı sıra, yüzlerce sendikasız sürücü greve destek veriyor.
Sürücülerin örgütlü olduğu sendika, başı devletle sık sık derde giren Kore Sendikalar Federasyonuna (KCTU) üye. KCTU, hükümetin grevci işçilerden birini dahi tutuklaması ya da grevcilere saldırması durumunda diğer sektörlerdeki üyelerini de harekete geçirerek genel grev ilan edeceğini duyurdu.