
Kapitalizm kendi pisliğini yalnızca ekonomik krizler ve emperyalist savaşlarla dışa vurmuyor, toplumu her alanda çürütüyor, insani değerleri yok ediyor. Bugün yaşanan gericiliğin, yozlaşmanın içinde, bencillik, duyarsızlık toplumu oluşturan bireylerde makbul görülen kişilik özellikleri halini alıyor. Bu kokuşmuşluğun içinde ahlakî, ya da insani düşünceler paramparça edilerek her şey bir meta haline getiriliyor. Her şeyin yerine para ve çıkar ilişkileri konuyor. İnsan hayatı bile hiçe sayılıyor.
Pakistan’da kanalizasyon temizliği işinde çalışan İrfan Masih adlı işçi kanalizasyon temizliği yaparken baygınlık geçirdi. Devlet hastanesine kaldırılan 30 yaşındaki Masih doktorlar tarafından oruçlu oldukları ve hastanın “temiz olmadığı” gerekçesiyle tedavi edilmedi. İşçinin ailesi hastanın bedenini temizledi. Doktorlar ancak bundan sonra oksijen tüpü gönderdi. Ancak gönderilen tüp boş çıktı! Yeni tüp gelene kadar işçi hayatını kaybetti. Hasta yakınları yaşanan bu insanlık ayıbını hastane önünde on saat boyunca protesto ettiler.
İnsanın nutku tutuluyor. Hangi kir bir insan hayatına bedel olabilir? Kapitalizmin insanlığı manevi olarak getirdiği nokta, vaat ettiği insan modeli işte budur! “Pakistan geri bir ülke, orada böyle şeyler yaşanabilir. Bizim yaşadığımız ülkede böyle şeyler olmaz” diye düşünenler olabilir. Geçtiğimiz günlerde yaşanan başka bir örnek böyle düşünmenin doğru olmadığını çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. Göcek Tüneli’nden geçmek isteyen hasta nakil ambulansından diğer araçlar gibi ücret talep edildi. Fethiye’den Göcek yönüne giden sağlık çalışanlarının bulunduğu aracı durduran ve 7 lira geçiş ücreti isteyen görevliler, ambulansların da ücretli geçiş yapacağını söyleyerek, ambulansın ücretsiz geçişine izin vermedi. Bu durum bile yeterince vahimken tünel görevlileri bununla da yetinmediler; sağlık görevlilerine ücretsiz geçmek istiyorlarsa daha uzun ve dar olan dağ yolunu alternatif olarak gösterdiler.
Sermaye basınında pek de ilgi gösterilmeyen iki “küçük” haber! Evet, iki “küçük” haber. Yoksa iki insanlık ayıbı mı desek? Ya da en iyisi, kapitalizmin doğası!