
Tuzla Boya Vernik Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Diam Vitrin fabrikasında çalışan işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmiş ve sendika üyesi 5 işçi 12 Mayısta işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine işyeri yönetiminin çeşitli engellemelerine rağmen işçiler, atılan arkadaşlarına destek vermeye devam etmişlerdi. Yapılan eylemler sonucu sendika ile görüşmeyi kabul eden yönetim eylemin son bulmasını istemişti. İşçiler, verilen söz üzerine üretime dönmüşlerdi. Ancak ileriki günlerde işyeri yönetimi, sendikayla görüşmeyeceğini söyleyerek 10 işçiyi daha performans düşüklüğü bahanesiyle işten çıkarttı. İşten çıkarmalarla birlikte işçiler, üretimi durdurma kararı aldı. 7 Hazirandan beri üretimi durduran işçiler, işten atılan arkadaşları geri alınıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar.
Çalışan sayısının 200’ün üzerinde olduğu Diam Vitrin’de sendikal çoğunluk sağlanmış durumda. Eyleme devam eden işçiler, patron ve temsilcileri tarafından hakaretlere maruz kaldıklarını ifade ettiler. Konuştuğumuz işçilerden biri şöyle dedi: “Yasal olan sendikalı olma hakkımızı kullanmak istediğimiz için üretim müdürü bize ‘defolun gidin aç köpekler’ diye hakaret etti.” Bir başka işçi ise karşılaştıkları durumu şöyle aktardı: “Bizim yasal hakkımız olmasına rağmen bizleri ‘bu yaptığınız yasal değil, suç işliyorsunuz’ diyerek korkutmaya çalışıyorlar. Bizim insan değil, robot olduğumuzu ve bunun için de eylem yapamayacağımızı, işimizin sadece çalışmak olduğunu söylüyorlar. Hakkımızı aradığımız için bize ‘teröristsiniz siz’ diyorlar.”
İnsanlık dışı davranışlara karşı eylem yaptıklarını söyleyen işçiler, talepleri karşılanıncaya kadar mücadeleye kararlı bir şekilde devam edeceklerini söylediler. İşçilerin başlıca talepleri ise şöyle:
- Atılan işçiler geri alınsın
- Sendikamız tanınsın
- Ücretler iyileştirilsin
Eylemlerin kararlılıkla devam etmesi üzerine işyeri yönetimi, sendika ile 10 Temmuzda görüşebileceğini söyleyerek işçilerin üretime dönmelerini istedi. Bunun üzerine işçiler, patronun daha önce verdiği sözü tutmadığını hatırlatarak, sendika ile görüşülünceye kadar üretime dönmeyeceklerini ifade ettiler.