
AKP hükümeti, 18 Haziranda “Sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla bazı kanun ve KHK’lerde değişiklik yapılmasına dair kanun” içerisine eklediği bir madde ile İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasasının önemli maddelerini 2020’ye erteledi. Yasa 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmayla ilgili… Çıkarılan yasa, iş cinayetlerinin daha fazla artmasının yolunu açacak.
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasının tamamı 1 Temmuz 2017 yılında tüm işyerlerinde yürürlüğe girmesi gerekiyordu. 1 Temmuza kısa bir süre kala çıkartılan yasayla, iş güvenliği yasasının uygulanmayan maddeleri 3. kez ertelenmiş oldu. Bu erteleme ile AKP hükümetinin işçi sağlığı ve işçi güvenliği konusunda patronlardan yana tutum aldığını bir kez daha görmüş olduk.
Ertelenen İSG kanununun mevcut halinde, 10’dan az işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde “işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç” iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri işveren veya işveren vekili tarafından yürütülüyor. AKP’li vekillerin hazırladığı yeni uygulamada ise “10’dan az” ifadesi “50’den” az olarak değiştirildi. Buna göre:
- 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işverenler veya işveren vekilleri tarafından gerekli eğitim alınması koşuluyla yürütülebilmesine olanak tanıyan maddede yapılan düzenleme ile 10’dan az ibaresi 50’den az olarak değiştirildi.
- Yürürlükteki Kanuna göre, 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri, çalışanları için sağlık raporlarını aile hekimleri ve kamu sağlık hizmet sunucularından alabilmektedir. Yapılan düzenleme ile 10’dan az ibaresi 50’den az olarak değiştirildi.
- Ayrıca, 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yönetmelik çıkarma yetkisi, yapılan diğer değişikliklere uyum sağlanması bakımından 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerini de kapsayacak şekilde yeniden düzenlendi.
Maddeleri incelediğimizde 50’nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde patronlar, eğitim alarak iş güvenliği uzmanlığı görevini bizzat kendileri yürütebilecek veya vekilleri yürütebilecek. Böylece patron iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğünden kurtulmuş olacak. Mevcut yasanın uygulamasında bile iş güvenliği uzmanlarına işyerlerinde alınması gereken önlemleri aldırmayan, gerekli güvenlik önlemlerini masraf olarak gören patronlar, yetkiyi kendileri aldıklarında neler olur acaba?
Yine aynı şekilde 50’nin altında çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde sağlık hizmetleri aile hekimlerince yapılabilecek. Çalışma ortamlarını gözetleme görevini yapacak olan hekimler işyerlerinde bulunmayacak. Böylece meslek hastalıklarının önü daha da açılmış olacak.
Ertelenen maddeler göz göre göre işçi ölümlerinin artmasına neden olacaktır. Diğer taraftan ise patronlar için tam bir kıyak! Yani, AKP hükümetinin derdi işçilerin hayatları değil patronların çıkarlarıdır. Her zamanki gibi… 2016’da en az 1970 işçi hayatını kaybetti. 2017 yılının ilk 5 ayında ise en az 741 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
İş cinayetlerinde Avrupa birincisi olduğumuz gerçeği ortadayken ve her ay ortalama 150 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybederken, iş cinayetlerini azaltmaya yönelik yasalar erteleniyor. AKP hükümetinin işçileri düşünmeyeceği aşikârdır. Bu durumu değiştirecek olan işçilerin ortak mücadelesidir. İşçi sağlığı ve güvenliği ertelenemez!