
Grevlerin yasaklandığı, işçilerin haklarını aramasının önüne geçildiği OHAL koşullarında, birçok fabrikada işçilerin grev ve direnişleri sürüyor. Grev ve direnişçi işçiler, Ramazan Bayramı boyunca direniş alanlarından ayrılmayarak hak mücadelelerini sürdürdüler. İşçi ve emek örgütleri ise grev ve direnişçi işçileri ziyaret ederek sınıf dayanışmasını güçlendirdiler.
Mutlu Akü’de işçiler grevde
İstanbul Tuzla’da bulunan Mutlu Akü’de işçiler 13 Haziranda greve çıktılar. Petrol-İş Sendikası ile işveren arasında 6 ay süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden bir sonuç çıkmaması üzerine işçiler “grev” dedi. 600 işçi, ücretlere brüt 506 lira zam, kıdeme her yıl için 10 lira zam ve hafta tatilini belirsizleştiren 4’lü vardiya sistemi dayatmasının geri çekilmesini talep ediyor. Mutlu Akü işçileri, talepleri kabul edilene kadar grevi sürdüreceklerini ifade ediyorlar.
Form Ambalaj’da grev devam ediyor
İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Ayrancılar’da bulunan Form Ambalaj fabrikasında işçiler, 24 Mayısta greve çıktılar. Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş Sendikası ile patron arasında yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Görüşmeler sırasında patronun 3 yıllık sözleşme teklifini geri çektiği ve 2 yıllık olması konusunda anlaşma sağlandığı ancak ücret, fazla çalışma ücreti ve ikramiye konusunda ihtilafın devam ettiği ifade ediliyor. Patronun düşük ücret dayatması yaptığı fabrikada ücretler asgari ücret civarında. İşçilerin talepleri ise şöyle:
- Ücret adaletsizliğinin ortadan kaldırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi,
- Ücretlere 450’şer lira seyyanen zam,
- Fazla mesai ücretlerinin %100 arttırılması,
- 35 gün olan ikramiyelerin ilk yıl 70 güne ikinci yıl 80 güne çıkarılması.
Bir açıklama yapan Selüloz-İş, ikramiyeler ve fazla mesai konusundaki taleplerinde önemli adımlar atıldığını ama ücret konusunda patronun düşük zam dayatmasına devam ettiğini belirtti. 24 Mayıstan bu yana grevde olan işçileri emek örgütleri ve sendikalar dayanışma ziyaretleriyle yalnız bırakmıyor.
İzmir’de AKG Termo Teknik’te sendika düşmanlığı
İzmir Kemalpaşa’daki Organize Sanayi Bölgesinde bulunan AKG Termo Teknik Sistemleri fabrikasında işçiler Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlendiler. İşçilerin birlik olmasını hazmedemeyen patron, işten çıkarma saldırısına girişti. “İşçileri işverene karşı kışkırtmak, fazla mesaiye kalmamak” gibi uyduruk gerekçelerle 26 Mayısta 8 işçiyi, 13 Haziranda ise 17 işçiyi daha işten çıkardı. İşten çıkarılan işçiler fabrikanın önünde direnişe geçtiler. Sendika düşmanı patron, bir yandan sendikalı işçileri işten çıkarırken, bir yandan da İŞKUR üzerinden 25 işçiye işbaşı yaptırdı. Fabrikada çalışmaya devam eden işçilerin üzerindeki baskıların arttığı, direnişçi işçilerle ilişki kurmaları halinde işten atılmakla tehdit edildikleri ifade ediliyor. Direnişçi işçiler, sendikal hakları tanınana dek kapının önündeki direnişi sürdüreceklerini belirtiyorlar.
Orkide Yağ’da işçilerin direnişi sürüyor
İzmir’de bulunan Orkide Yağ’da işçilerin direnişi sürüyor. Orkide Yağ’a “FETÖ” operasyonu kapsamında el konulmuş ve yönetimine kayyım atanmıştı. Kayyımın “İşten atma olmayacak” sözüne rağmen, işçiler Hak-İş’e bağlı Öz Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atıldılar. İşten atılan işçiler, sendikalı olarak işe geri dönene kadar mücadelede kararlı olduklarını ifade ediyorlar.