
Çok yakında bir gün
Çok yakında bir gün
Ağır uykulardan uyanacaklar
Zor kapıları açacaklar
Yere sağlam basacaklar
Çok yakında bir gün
Çok yakında bir gün
İnsanlar insan gibi yaşayacaklar.
İşçi sınıfına direnç aşılayan bu umut yüklü dizelerin şairi 21 Mart 1915’te Lüleburgaz’da doğan Cahit Irgat’tır. Cahit Irgat şair kişiliğinin yanı sıra tiyatro oyunculuğu yapmış, sinema filmlerinde de rol almıştır. Ancak adını daha çok şiirleriyle duyurmuştur. İlk başlarda romantik özellikler taşıyan şiirleri, 1935 yılından başlayarak Cahit Saffet imzasıyla Varlık ve Servet-i Fünun gibi dergilerde yayınlandı. 1942 yılından sonra ise özgürlük ve barış özlemiyle dolu, toplum sorunlarına duyarlı şiirler yazmaya yöneldi. Şiirleri Yürüyüş, Ant, Yığın ve Yaprak dergilerinde yayınlandı.
1940’lı yıllar, İkinci Dünya Savaşı eşliğinde dünyada katliamların, faşizmin, ölümlerin ve vahşetin yaşandığı acı dolu yıllardı. Türkiye’de ise çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve hatta bu düzeyi aşmak iddiasındaki tek partiye dayalı sivil-asker bürokratik iktidarın, özgürce bilgilenmeyi, düşünmeyi, hayal kurmayı, bir başka yaşam özlemeyi kesinlikle yasakladığı yıllardı. Mücadeleye yeltenmenin, bir takım sözcükleri ağza almanın hapse atılmanız için yeterli olduğu yıllar. Cahit Irgat işte böyle bir ortamda şiirlerini yazdı ve insanların savaşlarda birbirlerini öldürmesinin anlamsızlığını, zavallılığını anlattı. Savaşa karşı çıktı. Yoksulluğu, terk edilmişliği, ezilmeyi, baskıyı, emeğin hor görülmesini, açlığı, düzenin akıl dışılığını şiirlerinde ifade etmeye çalıştı.
Anne girmem bu oyuncak dükkânına
Orda toplar, tayyareler, tanklar var.
Seviyorum söğüt dalı atımı
Tekme atmaz, ısırmaz
Ben yaşamak istiyorum
Ağaç gibi sessiz sessiz ve rahat
Karınca kararınca değil,
Serile serpile boylu boyumca.
Anne girmem bu oyuncak dükkânına
Cahit Irgat şiirlerini tüm ezilenler, yoksullar, savaşlarda ölenler için yazıyordu. Sanatla geçen ömrüne 200’e yakın şiiri sığdıran şair, 5 Haziran 1971’de İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Şair Can Yücel yakından tanıdığı Cahit Irgat’ı şu cümlelerle anlatıyor: “Cahit ki bu hasta düzende sağlıklı bir kanserdi. Cahit ki haksızlığa karşı üreyen hücrelerdi. Cahit zaten azalarak yaşayanlardan değil, çoğalarak ölenlerdendi.”
Niçin yaşadığını, öldüğünü bilmeyen
Dert çeken dost
Çürüyen dost,
Sizin için söylüyorum
Milyonlarca harp ölüsü adına
İyiliğin, kardeşliğin, ümidin
Aynı hakkın, hürriyetin
İnsanlığın şarkısını.
Şair Cahit Irgat’a ait bütün şiirler “Irgatın Türküsü” adlı kitabında toplanmıştır. Tüm işçileri kendi yaşantılarının aynası olmuş bu şiirlere sahip çıkmaya, Cahit Irgat ile beraber insanlığın şarkısını, ırgatın türküsünü söylemeye ve kahrolası kapitalist sömürü düzenine karşı mücadele etmeye davet ediyoruz.