
Savaş kışkırtıcısı Trump ve Abe’yi tüm dünyadaki öfkeli işçilerin ayaklanmasıyla devirelim!
Dünya’nın tüm işçileri!
Yeni bir savaşın –bir nükleer savaşın– eli kulağında! Ortadoğu’daki savaşın ardından şimdi de Kore Yarımadasında bir savaş patlamak üzere. Eğer bu bölgede bir savaş patlak verirse tüm Doğu Asya son derece tahripkâr ve kanlı bir savaş alanı haline gelecektir.
ABD’deki Trump yönetimi ve Japon Abe yönetimi bizi nükleer savaşın kıyısına getirmektedir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Kore Yarımadası Kore halkının iradesine rağmen Güney ve Kuzey olarak ikiye bölündüğünden beri, ABD ve Japon hükümetleri Kuzey Kore’ye mütemadiyen düşman olmuşlardır ve Kore Savaşı (1950-53) sonrasında bile onun üzerinde giderek artan ölçüde askeri baskı uygulamışlardır. ABD-Japon askeri ittifakı, Kim Jong-un rejimine “kelle uçurma operasyonu” ve “nükleer ilk vuruş” düzenleme tehditleri savurmaya devam ediyor. Ancak bu tehditler onu nükleer silahlarla donanmak için daha da uç noktalara itiyor.
Bu ciddi duruma karşı koymak için Güney Kore’deki Kore Sendikalar Konfederasyonu (KCTU) bir açıklama yayınladı: “Bir nükleer hesaplaşma yalnızca Kuzey ve Güney’deki halklar için facia olmayıp, insanlık için dünyanın her köşesine yayılacak varoluşsal bir felâket anlamına gelmektedir. Bunun olmasına asla izin veremeyiz.” KCTU “Kore Yarımadası üzerinde beliren karanlık savaş bulutlarının tamamen dağıtılması ve Kuzey ve Güney Kore’nin bölünmenin uzun yıllardır devam eden kısıtlarından kurtulması için” acilen var güçle ayağa kalkma çağrısı yapıyor.
Küresel ekonomik krizin darbesinden ve Japonya’nın ekonomik çöküşünden korkan Abe yönetimi, hayatta kalmanın yolunu, Anayasayı değiştirerek (bu Japonya’nın Asya’da yine saldırgan bir savaş başlatmasına olanak sağlayacaktır) silahlanmayı alabildiğine büyütmekte ve ekonomiyi militarize etmekte (savaş sanayine dayanma) bulmayı deniyor. Abe’nin, “hayat kadınları” meselesi de dahil olmak üzere geçmiş savaş suçlarını hiçbir şey olmamışçasına alenen inkâr etmesinin nedeni budur.
Japon hükümetinin öne sürdüğü neden ne olursa olsun, Kore Yarımadası ve Doğu Asya’da yeni bir savaşa girişilmesine asla izin vermemeliyiz. Bu, Japon işçi sınıfının kararlılıkla yerine getirmesi gereken bir görevdir.
Bizler KCTU’nun çağrısıyla birlik içinde olduğumuzu deklare ediyoruz ve Japon işçi sınıfı olarak Abe yönetimini ve Japon emperyalizmini kendi ellerimizle devireceğimizi tüm dünya işçileri önünde kesin bir şekilde belirtiyoruz.
İnsanların hayatına değil paraya önem veren neoliberalizmin saldırıları, zorla, kitlesel işsizliğin, yoksulluğun, işlerin geçici iş haline gelmesinin, “karoşi”nin (aşırı çalışmaktan ölmek) hızla artmasına yol açtı ve eğitim ve sağlık hizmeti gibi tüm sosyal sistemin çöküşüyle sonuçlandı. Artık bu saldırıların vahşi sonuçları sınırın ötesine geçti. Toplumun radikal dönüşümünü amaçlayan işçi ayaklanmaları dünyanın her yerine yayılmaya başlamıştır. İlk sırada da, Güney Koreli emekçilerin mücadelesi Park Geun-hye hükümetini devirmiştir.
Trump ve Abe arasında Kasım ayında Tokyo’da yapılacak zirve toplantısı Kore Yarımadasında saldırgan savaşa itilim verecektir. 5 Kasımda, Japon-ABD savaş zirvesini parçalamak için yurtdışından gelen katılımcılarla birlikte yıllık uluslararası işçi dayanışması yürüyüşünü ve Tokyo’daki gösteriyi gerçekleştireceğiz.
Japon, Kore ve Birleşik Devletler işçilerinin bayraktarlığında, tüm dünya işçilerinin uluslararası dayanışması ve birliğinin gücüyle, savaşı başlamadan durduralım!
Yasuhiro TANAKA, Çiba Ulusal Demiryolu Lokomotif Sendikası (Doro-Çiba) Başkanı
Hiroyuki YAMAMOTO, Doro-Çiba Uluslararası İşçi Dayanışması Komitesi Genel Sekreteri