
AKP hükümeti, işçi ve emekçileri daha da yoksullaştıracak politikalarına devam ediyor. 27 Eylülde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında açıklanan ‘Orta Vadeli Plan’da (OVP) başta motorlu taşıtlarda ve iletişimde olmak üzere vergilere yüksek oranlı zam yapıldı. Motorlu taşıt vergilerine 2018 yılından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 40’tan başlayan oranlarda zam söz konusu.
MTV ile beraber kurumlar vergisi yüzde 20’den yüzde 22’ye yükseltildi. Gelir vergisi üçüncü dilimde yer alan gelirler için yüzde 27’den yüzde 30’a yükseltildi. Şans oyunlarında ikramiye kazananlardan alınan vergi yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseltildi. Cep telefonu görüşmelerinde yüzde 25, sabit telefon görüşmelerinde yüzde 15 ve internette yüzde 5 olarak uygulanan Özel İletişim Vergisi (ÖİV), yüzde 7,5’ta sabitlendi. Telefon görüşmelerinin whatsapp, face time, viber gibi uygulamalarla internet üzerinden daha yaygın olarak yapılmaya başlandığı gerekçesiyle bu artışın yapıldığı vurgulanıyor.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi zamlarına dair bir televizyon programında yaptığı konuşmada “Her sene bu vergi, enflasyon oranında artıyor. Zaten biz düzenleme yapmasaydık, motorlu taşıtlar vergisi yüzde 15 artacaktı. Başta savunma güvenlik harcamaları olmak üzere çok önemli tedbirler almak gerekiyordu. Bunlardan biri de yüzde 15 yerine yüzde 40 oranında artırılması. Normalin üzerinde gelen artış oranı yüzde 25” dedi. Ağbal, yapılan zammı normal bir artışmış gibi gösterme gayretinde. Ancak tepkiler devam etti. Tepkilerin önünü almak için milli çıkar, ulusal güvenlik vurgusu yapılıyor.
Meydana gelen bütçe açığının, yapılan yardımlar ve vergi kesintilerinden kaynaklandığı da iddia ediliyor. Konut, beyaz eşya ve mobilyada uygulanan vergi indirimlerine de zamları takiben 30 Eylül itibariyle son verildi. Beyaz eşyada sıfır olan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi), yüzde 6,7 oldu. 150 metrekare üzerindeki konutlarda KDV yüzde 8’den yüzde 18’e yükseltildi.
vergi-yuku.jpg [1]

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, MTV zammının 2018’den itibaren alınacak ‘sıfır’ araçları etkileyeceği açıklamasıyla tepkileri yumuşatmaya çalıştı. Zammın nedenini de şöyle açıkladı: “Tehditlere karşı yeni silah sistemleri ve mühimmatlar alınacak. Ancak bunun için gerekli bütçenin açık vereceği ortaya çıktı. Bu yüzden ya borçlanacaksınız. Ya da doğrudan doğruya, gelecek nesilleri borçlandıracağınıza bugün gereken önlemleri alacaksınız.”
MTV zammının 2018’den itibaren alınacak sıfır araçlar için geçerli olacağı vurgusu, tepkileri dindirmeyi amaçlıyor. Şimşek’in ‘tehditlere karşı alınacak silahların’ bütçe açığına sebep olacağı vurgusu yanıltmadan ibaret. Yüksek maliyetli silah sistemlerinin, savaş-çatışma risklerinin artmasına karşılık önemli bir ihtiyaç olduğu vurgulanıyor. İşçilerin ve emekçilerin ‘milli çıkarlar’ vurgusuyla rızası alınmak isteniyor.
AKP hükümeti, ‘milli çıkar’ diyerek emekçileri daha da yoksullaştıracak politikalarını meşrulaştırmaya çalışıyor, ama emekçilerden alınacak yüksek vergiler aynı zamanda yandaş sermayeye aktarılacak. Hükümet, halkın gözünü boyamak için sürekli havaalanı, köprü, tüp geçit gibi büyük projeleri gündeme getiriyor. Lakin bu büyük projelerin emekçilere doğrudan bir yararı yok. Muazzam miktarlarda paralar harcanan bu projelere devlet kefil oluyor ve açıkları da halkın cebinden karşılıyor. İşte son vergilerin önemli bir kısmı, bu büyük projeleri yapan yandaş sermayenin cebine gidecek.
İşçi sınıfı her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Zaten düşük olan ücretler, enflasyon karşısında eriyor. Ekmeği küçülen emekçilerin sabır göstermesi ve hükümeti desteklemesi bekleniyor. Oysa yoksulluk ve sefalet reva görülen, çalışma koşulları kötüleşen ve artan sayıda iş kazalarına maruz kalan işçilerin, mücadele etmekten başka çaresi, yolu yok.