
11 Ekimde İzmir TÜPRAŞ’ta meydana gelen patlamada 4 işçinin iş cinayetine kurban edilmesinin acısı henüz tazeyken yeni bir katliam haberi Şırnak’tan geldi. 17 Ekimde, Şırnak-Cizre arasındaki Cudi Dağı bölgesindeki 3 Nolu Maden Ocağında meydana gelen göçükte 7 işçi yaşamını kaybederken, bir işçi de göçükten yaralı olarak kurtarıldı. Saat 15.00 civarında meydana gelen göçükte işçilere ilk yardımı çevre madenlerde çalışan işçiler gerçekleştirdi.
Göçüğün meydana geldiği maden ocağında işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmaması bir yana madenin kendisi kaçak! Kaçak ocakların pıtrak gibi çoğaldığı bölgede denetimler kâğıt üstünde kalıyor. Şırnak’taki kömür madenlerinde sık sık kazalar olmasına rağmen önlem alınmıyor, gerekli denetimler yapılmıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştı ve maden sahasının iş güvenliği riski taşıması nedeniyle söz konusu madenin 2013 yılında mühürlendiğini açıkladı. Ama nasıl olup da mühürlü madenin 4 yıldır çalıştığına dair bir açıklama getirmedi.
İşsizliğin ve geçim sıkıntısının had safhaya ulaştığı Şırnak’ta işçiler son derece kötü koşullarda ve düşük ücretlerle madenlerde çalışmak zorunda kalıyor. Şırnak’taki maden ocakları maden işletmelerine yüksek kârlar sağlarken işçiler için ölüm yatağı haline geliyor. OHAL’i gerekçe gösteren AKP hükümeti işçilerin hakları için örgütlenmesini, iş durdurup grev hakkını kullanmasını engelleyerek iş cinayetlerinin artmasına neden oluyor.
Hükümet, gerekli önlemleri almayan patronları koruyor, denetimleri yapmıyor, kazaları “fıtrat”, ölümleri “kader” olarak değerlendiriyor, iş kazalarından korunmanın yükünü işçinin sırtına yıkıyor. Sonra da çıkıp utanmazca “sıfır kaza” hedefinden bahsediyor. Kaçak madenler, taşeron firmalar, hiçbir iş güvenliği önlemi alınmadan çıkartılan kömür sayesinde maden patronlarının sermayesi büyüyor. Tüm sektörlerde patronlar muazzam kârlar elde ederken işçiler insanlık dışı koşullarda çalışıp can veriyor. Her ay 150’nin üzerinde işçi iş cinayetlerine kurban gidiyor. Bu yılın ilk 9 ayında 1485 işçi çalışırken canından oldu. Şırnak’taki son maden faciası da gösteriyor ki işçi sağlığı ve güvenliği için mücadele etmekten başka bir yol yoktur.