Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşçi Hareketi > Grev ve Direnişler > Sumitomo İşçileri Direnişte

Sumitomo İşçileri Direnişte

Çankırı’da üretim yapan Sumitomo Lastik fabrikasında işçilerin DİSK/Lastik-İş’te örgütlenmelerine tahammül edemeyen patron, baskıyı arttırdı ve 13 işçiyi işten çıkardı. Japon sermayeli Sumitomo Rubber Industries ve Abülkadir Özcan Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığıyla kurulan fabrikada yaklaşık 1300 işçi çalışıyor. İşten çıkarmalar üzerine yaklaşık 900 işçi fabrika kapısının önünde direnişe başladı.

İşçilerin Lastik-İş’te örgütlenerek yetki başvurusu yapılmasının ardından fabrikada işçilerin sendikadan istifa etmeleri için baskı uygulandı. Artan baskılar karşısında işçilerin istifa etmemesi üzerine patron 13 sendikalı işçiyi işten attı. İşten atmaları yemekhanede protesto eden işçiler, Sumitomo CEO’su tarafından iş akitlerinin feshedilmesiyle tehdit edildi.

Sumitomo işçileri, patron tarafından “sendika terörist” dedikodusunun yapıldığını, bunun da küçük bir kent olan Çankırı’da hemen yayıldığını dile getiriyorlar.

Sumitomo yönetimi, işçileri sendikadan istifa ettirmek için muhtarlar ve aileler üzerinden de baskı uyguluyor. Bu baskıların sonucu olarak nişanı bozulan, eşinden ayrılan işçiler olduğu belirtiliyor.

İşçilerin AKP’nin Çankırı 6. Olağan İl Kongresine katılmak üzere kente gelen Başbakan Binali Yıldırım’la görüşme talepleri görmezden gelindi. Başbakan’ın Çankırı’ya geldiği gün işçilerin fabrika önünde toplanmaları engellendi ve ısınmak için yaktıkları ateş TOMA’larla söndürüldü. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında sokaklara çıktıklarını ifade eden işçiler, mücadelelerine askerin ve polisin engel olmasına tepki gösteriyorlar.

Önce Petrol-İş’te örgütlenmek için sendikaya çağrıda bulunduklarını anlatan işçiler, sendikanın yanıt vermemesi üzerine Lastik-İş’te örgütlendiklerini; yüksek kiralar vermek zorunda kaldıklarını, 1700 lira gibi düşük bir ücret aldıkları halde yemek ve servis parasının da işçiden istendiğini dile getirdiler. İşçiler öğlen yemeğini 7 lira karşılığında yiyebiliyor, servis ücretini kendileri ödemek zorunda bırakılıyorlar.

Sumitomo işçileri, tüm baskılara rağmen sendikal hakları tanınıncaya ve atılan işçiler geri alınıncaya dek mücadelelerini devam ettireceklerini ifade ediyorlar.

  • Grev ve Direnişler [1]

Kaynak URL: https://uidder.org/sumitomo_iscileri_direniste.htm?qt-diger_makaleler=0

Links
[1] https://uidder.org/taxonomy/term/309