
Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan Posco Assan işçileri, bu sabah Ankara’ya yürüyüş başlatmak istedi. Sendika yetki belgesinin 42 gündür gelmediğini dile getiren işçiler, Çalışma Bakanlığını protesto etmek ve gelmeyen yetki belgesini almak için fabrika önünden yürüyüşe geçtiler. Ancak polis işçilere ve Birleşik Metal İşçileri Sendikası yöneticilerine saldırarak yürüyüşü engelledi. Aralarında Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da olduğu 30 kişiyi gözaltına aldı.
Yürüyüşten önce fabrika önünde bir araya gelen işçilerle birlikte açıklama yapan Serdaroğlu, işçilerin sendika hakkının gasp edilmesine tepki gösterdi. “42 gündür Çalışma Bakanlığı, hukuksuz bir şekilde Birleşik Metal-İş’e üye olan işçilerin hakkını gasp etmiş durumda. Bir kaç gün içinde çıkacak sendika çoğunluk yazısı 42 günde çıkmıyorsa ülkede demokrasiden, sendikal haklardan bahsedemeyiz” diyen Serdaroğlu, bu nedenle Ankara’ya yürüyeceklerini belirtti. OHAL’in en çok işçileri vurduğunu ifade eden Serdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Karşımıza polisi, TOMA’yı, akrebi çıkararak olmaz. Biz işçiler olarak haklıyız ve mücadelemizi devam ettireceğiz. Çalışma Bakanlığı Kibar Holding’ten talimat alarak yetkimizi bekletiyorsa, bıraksınlar o koltuğu. Sizin göreviniz işçilerin sendikalaşma hakkında kolaylık sağlamaktır. OHAL’in darbesini en çok işçiler yiyor. Bize hiç kimse terörist muamelesi yapamaz. Bu ülkenin yasalarını tanımayan, işçilerin sendikalaşmasını engelleyenler teröristlerdir.”
Bu sözlerin ardından yürüyüşe geçen işçilerin karşısına Çevik Kuvvet polisleri çıktı. İşçilerin yürüyüşe devam etmek istemesi üzerine polis eylemin yasa dışı olduğunu söyleyerek saldırıya geçti, işçileri ve sendika yöneticilerini gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Genel Sekreter Özkan Atar, Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı, Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik ve çok sayıda işçi bulunuyor.
İşçilere destek için fabrika önünde bulunan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, polisin saldırısı üzerine yaptığı açıklamada “hukuksuz bir şekilde geciktirilen yetki belgesini almaya gidiyorlardı. Ekmek arama mücadelesinin meşruluğunun dışında hiçbir şey söylenemez. Bu hak arama mücadelesi meşrudur, yasa dışı olamaz. Biz onların hakkını aramaya devam edeceğiz” dedi.
Kibar Holding’e bağlı Posco Assan’da işçiler çalışma koşullarını düzeltmek için Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmiş ve işten atma saldırısı ile karşı karşıya kalmışlardı. Bunun üzerine 16 Kasımda iş durdurarak fabrika önünde eyleme geçmişlerdi. Yasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin sayısı 89’u bulmuşken, işçilerin sendikal hakları hem patron hem de Bakanlık tarafından çiğnenmişken, polisin işçilere saldırması patron-hükümet-devlet işbirliğini bir kez daha ortaya koyuyor.