
Metal işçileri MESS patronlarının düşük zam dayatmalarına karşı greve çıkmaya hazırlanıyor. MESS grup toplu sözleşme görüşmeleri 180 işyerinde 130 bin metal işçisini kapsıyor ve 1 Eylülden bu yana devam ediyordu. MESS, işçi sendikalarının 2 yıllık sözleşme ve ücretlerde yüzde 30’un üzerindeki zam taleplerine karşılık önce yüzde 3,2 sonra yüzde 6,4 zam ve 3 yıllık sözleşme teklif etmişti. Arabuluculuk görüşmelerinde işçiler, MESS’in enflasyon oranının bile altında kalan zam teklifini kabul etmeyeceklerini duyurmuşlardı. Birleşik Metal-İş, işyerlerinde fazla mesaiye kalmama, iş durdurma, işyeri önünde basın açıklamaları, toplu yürüyüşler; Türk Metal ise 5 dakikalık durma eylemleriyle MESS’i uyarı eylemleri gerçekleştirdiler.
MESS’in düşük zam ve 3 yıllık sözleşme dayatmasını sürdürmesi üzerine MESS fabrikalarında örgütlü bütün sendikalar, Birleşik Metal-İş, Türk Metal ve Çelik-İş, 2 Şubatta aynı anda greve çıkma kararı aldılar.
cimsetas.jpg [1]

Birleşik Metal-İş Sendikası, 22 Ocakta yaptığı basın toplantısıyla grev kararını duyurdu. Toplantıda grev kararını açıklayan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ücretlerde yüzde 30,47’lik artışla net 695 lira, sosyal ödemelerde ise yüzde 50 civarında zam taleplerine karşılık MESS’in OHAL’e ve hükümete sırtını dayayarak ücretlerde yüzde 6,4’lük artışla 140 lira, sosyal ödemelerde ise yüzde 12,80 oranında ve 3 yıllık sözleşme dayattığını hatırlattı. Serdaroğlu, 2017’de metal sektöründeki rekor büyüme ve yüksek ihracat rakamlarını hatırlatarak metal işçilerinin bu büyümeden ve kazançtan paylarını istediklerine dikkat çekti. EMİS işyerlerinde Ocak 2017’de çıkılan grevin Bakanlar Kurulu tarafından yasaklanma kararını tanımayarak grevi sürdürdüklerini ve kazanım elde ettiklerini hatırlatan Serdaroğlu, OHAL’e güvenerek grevin yasaklanacağı beklentisinde olan MESS patronlarını uyardı.
23 Ocakta Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu MESS’e bağlı 30 fabrikada metal işçileri üretimi 1 saat durdurarak grev ilanını astı. Gebze’deki Kroman Çelik fabrikasında grev kararı asılırken konuşan Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar, “Bu dönem hiçbir engel tanımadan işçilerin birliğine güvenerek taleplerimiz doğrultusunda hareket edeceğiz. Savaş durumu ayrı, ekmek mücadelesinin yeri ayrıdır. Bu koşulları bizlere dayatmasınlar” dedi.
Metal işçilerinin grev kararı karşısında MESS, Aygaz, Türk Traktör, Tofaş, Ford Otosan, Karsan, Otokar ve Arçelik fabrikalarında lokavt kararı aldı. Diğer şirketler henüz lokavt kararına katılmadı. MESS patronları, grev uygulamalarına göre lokavt tarihini belirleyeceklerini duyurdular.
MESS’in sözleşme teklifi metal işçilerine sefaleti ve kölece çalışmayı dayatmak anlamına geliyor. İş kanununu değiştirdiğinde patronlara tanınan lokavt hakkına dokunmayan, OHAL gerekçesiyle grevleri yasaklayan hükümetin MESS’in tarafında durduğu açıktır. Bu durumda metal işçilerinin birliği ve kararlılığı, grev hakkına sahip çıkması, farklı sektörlerden işçilerin göstereceği dayanışma büyük önem taşıyor.