Kuveyt’te ücretlerinin düzensiz ve eksik ödenmesini ve Kuveytli firmanın verdiği sözleri yerine getirmemesini protesto eden yaklaşık 5000 Bangladeşli işçi 21 Temmuzda iş bıraktılar. Pazar sabahı sessiz bir oturma eylemi gerçekleştiren işçiler, pazartesi günü, şirket taleplerini karşılayana kadar çalışmayacaklarını söyleyerek süresiz olarak greve gittiklerini açıkladılar.
Bangladeşli işçiler Kuveytli şirkete bağlı olarak, kraliyet saraylarında, hastanelerde, üniversitelerde, petrol şirketlerinde ve sağlık, eğitim, petrol ve savunma bakanlıklarına bağlı önemli kuruluşlarda çalışıyorlar. İşçiler şirketin kendilerine aylık 50 Kuveyt dinarı ücret ödeme sözü vermiş olmasına karşın sadece 18 dinar ödediğini belirtiyorlar.
Kuveyt’te yayınlanan “Arab Times” gazetesindeki bir röportajda, bir işçi, şirketin çok sayıda işçinin ücretini 2 aydır ödemediğini ve haftalık izinlerini de kullandırmadığını ifade ediyor. Bazı işçilerin fazla mesai ücretleri ödenmeksizin günde 16 saat çalışmaya zorlandığını dile getiriyor. Başka bir işçi ise şirket yöneticisinin bazı işçileri sebepsiz yere dövdüğünü ve hastalanan işçilerin ücretinden, işe gelemedikleri gün başına 5 dinar ceza kesildiğini söylüyor. Şirketin işçileri uçak biletlerini belirli bir seyahat acentesinden fahiş fiyatla almak zorunda bıraktığının da ifade edildiği röportajda, işçilerden biri, “şirketin ücretlerimizi doğrudan bankaya yatırmasını, ayrıca fazla mesai ücretlerimizin ödenmesini istiyoruz. İşçilerin çoğu uzun çalışma saatleri yüzünden hastalanıyor. Şirket hastalık izni vermiyor” diyerek, bu koşullarda nasıl çalışabiliriz?” diye soruyor.
Pek çok işçi, şirket izin vermediği için 8-10 yıldır izne bile çıkamıyor. Bangladeş’teki evine gitmek için izin alabilen işçilerden ise, şirket, pasaport depoziti adı altında 30 dinar güvence parası alıyor. Fakat işçi işine geri dönse bile bu para asla geri ödenmiyor.
Bangladeş’ten en fazla işgücü ithal eden ülkeler arasında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra üçüncü sırada bulunan Kuveyt’te 200 bin Bangladeşli işçi çalışıyor.
İşçilerin üç günlük grevinin ardından Kuveyt hükümeti, Bangladeşli işçilere ödenen asgari ücretin 40 dinara çıkarılmasını öngören bir anlaşmaya hazırlanmaya başladı. Bir kez daha görülüyor ki, işçilerin kararlı mücadelesi olmaksızın, çalışma ve yaşam koşullarında en ufak bir iyileşme mümkün değildir.
Patronları buna zorlamak için daha mücadele ve daha fazla örgütlülük!