
KHK ile yürürlüğe sokulan taşerona kadro düzenlemesi, çok sayıda işçiyi kapsam dışı bıraktı. Anahtar teslimi usulüne göre çalışan taşeron firmalardaki işçilerin kadro dışında bırakılmasıyla karayolu işçilerine de kadro hakkı verilmedi. Çalışma Bakanı’nın iddiaları ve vaatlerinin aksine, düzenleme koşulsuz ve ayrımsız uygulanmıyor. Güvenlik soruşturması nedeniyle, mülakatı geçememek bahanesiyle kadroya alınmayan belediye işçilerinin ardından, karayollarında çalışan işçiler de eylemlerle kadro talebini dile getiriyor.
Karayolu işçileri,
- Karayolları Genel Müdürlüğü’nde asıl işin bir parçası olan yol bakım ve yama hizmetleri, karla mücadele hizmetleri gibi süreklilik arz eden işleri, anahtar teslimi olarak üstlenen taşeronların yanında çalışan işçilerin,
- Tünel işletmeciliğinde tünellerin bakım ve hizmetlerini yapan işçiler ile müşavirlik hizmeti altında tünellerdeki HGS dâhil her türlü işleri yapan işçilerin,
- KİT’lerdeki taşeronların yanında çalışan işçilerin, köylere hizmet götürmek için kanunla kurulmuş köylere hizmet götürme birliklerinde çalışan işçilerin,
- Özel idarelerde taşeron yanında çalışan işçilerin kapsam dışı bırakılmasına tepki gösteriyor.
Karayolları Genel Müdürlüğünde çalışan Türk-İş’e bağlı Yol-İş Sendikasında örgütlü işçiler, bu sabah ülke genelinde 1 saat iş bıraktı. İşyerlerinin önünde gerçekleştirdikleri basın açıklamalarıyla kadro sözünün tutulmasını talep etti.
Ankara’da Akıncılar Karayolları Müdürlüğü önünde, İzmir’de Karayolları 2. Şube Müdürlüğü önünde, Sivas’ta Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü önünde, Karabük’te Karayolları 153. Şube Şefliği önünde, Çorum’da 73. Şube Müdürlüğü önünde yapılan basın açıklamalarında istinasız tüm çalışanların kadroya alınması talep edildi.
Basın açıklamalarında Yol-İş Sendikası yöneticileri ile Türk-İş Bölge Temsilcileri tarafından yapılan konuşmalarda şu talepler dile getirildi:
- Ayrım yapan ve adil olmayan kadro düzenlemesi değiştirilsin,
- Anahtar teslimi işlerde taşeron olarak çalışan işçiler kadroya geçirilsin,
- İl Özel İdarelerinde taşeronda çalışan işçiler doğrudan kadroya geçirilsin,
- Belediye ve İl Özel İdarelerinde kısmi süreli olarak 5 ay 29 gün çalışan işçilerin çalışma süreleri 4 ay daha uzatılsın.
Basın açıklamalarında yaklaşan 1 Mayıs’ın ana gündeminin tüm taşeron işçilerine kadro talebi olacağı ve alanlarda haykırılacağı ifade edildi.
sivas_1.jpg [1]

karabuk.jpg [3]
