
Yüz binlerce işçi 1 Mayıs’ta alanlara çıkarak iş cinayetlerine, hak gasplarına, sendikasızlaştırmaya, taşeronlaştırmaya karşı taleplerini dile getirdi. Öne çıkan konulardan biri, iş cinayetlerinin AKP iktidarı boyunca gittikçe arttığıydı. İş güvenliği önlemlerinin alınmadığı ve işçilerin hayatının hiçe sayıldığı bir kez daha ifade edildi. Her ay İSİG Meclisi tarafından açıklanan iş cinayeti raporları, Türkiye’de ekonominin işçilerin kanı ve canı üzerinde büyüdüğünü gözler önüne seriyor. İSİG Meclisi’nin Nisan ayı raporuna göre Nisan ayında en az 177 işçi hayatını kaybetti. 2018 başından bu yana hayatını kaybeden işçilerin sayısı en az 575’e ulaşmış durumda.
Raporda İbrahim Kenar adlı bir işçinin meslek hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği ifade edildi. 5 yıl önce, Edirne Ayka Madencilik’te çalışırken silikozis hastalığına yakalanan İbrahim Kenar, yaşam mücadelesini Kartal Koşuyolu Hastanesi’nde kaybetti.
İSİG raporunda iş cinayetlerine dair detaylar şöyle;
- 177 emekçinin 129’u ücretli (işçi ve memur), 48’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
- Ölenlerin 10’u kadın işçi, 167’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, eğitim, büro ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
- 2’si 14 yaş ve altında olmak üzere 4 çocuk işçi can verdi. Büyükbaş hayvanları otlatan çobanlar 13 yaşındaki Yusuf Kaya ve 12 yaşındaki Berat Taş gölette boğuldu. 16 yaşındaki inşaat işçisi Vefa Taşçı 6. kattan asansör boşluğuna düştü. 15 yaşındaki inşaat işçisi Kadir Kara ise 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda elektrik akımına kapıldı.
- 8 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 4’ü Afgan, 3’ü Suriyeli ve 1’i Azeri.
- Ölümler en çok tarım, inşaat, ticaret/büro, taşımacılık, belediye, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.
- En fazla ölüm nedeni trafik/servis kazası, ezilme/göçük ve yüksekten düşme.
- En çok iş cinayeti İstanbul, Kocaeli, Manisa, Gaziantep, Eskişehir, İzmir, Antalya, Aydın, Bursa ve Denizli’de yaşandı.
- Ölenlerin 1’i (yüzde 0,56) sendikalı işçi, 176 işçi ise (yüzde 99,44) sendikasız.
İSİG Meclisi AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den bu yana iş cinayetlerinde en az 21 bin 22 işçinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Raporda AKP’nin iktidar yılları boyunca,
- Soma, Davutpaşa, Ermenek, Torunlar, Esenyurt gibi toplu iş cinayetlerinin gerçekleştiğine,
- Esnek ve güvencesiz çalışmanın olağan hale getirildiğine ve neredeyse tüm kamu kurumlarının özelleştirildiğine,
- Sendikaların baskı altına alındığına, sendikalaşan işçilerin işten çıkarıldığına, toplu sözleşme yetkisinin iktidarın yandaşı haline gelen sendikalara verildiğine,
- 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle çocuk işçiliğinin yaygınlaştığına,
- Köyden kente göçün hızlandığına ve neredeyse tamamlandığına, emek rekabetiyle ücretlerin düşürüldüğüne ve yoksulluğun arttırıldığına,
- Emeklilik yaşının kademeli olarak arttırıldığına, emekli olduğu halde çalışan, emeklilik yaşını beklediği için çalışmak zorunda kalan; sigortası hiç yatırılmadığı veya düzenli olarak yatırılmadığı için emeklilik hakkını kazanamayan yaşlı işçilerin sayısının milyonları bulduğuna,
- Taşerona kadro düzenlemesi adı altında binlerce işçinin güvenlik soruşturmaları bahane edilerek işsiz bırakıldığına,
- OHAL’le beraber Cumhurbaşkanının açıkça ifade ettiği gibi patronlar lehine grevlerin yasaklandığına,
- Bu politikaların sonucu olarak iş cinayetlerinin arttığına ve meslek hastalıklarının görünmez hale getirildiğine dikkat çekildi.
İSİG Meclisi’nin sıraladığı olgular, AKP’nin işçi sınıfının haklarını nasıl ortadan kaldırdığını, işçilerin yaşam koşullarını nasıl kötüleştirdiğini gözler önüne seriyor. İşçiler, iş cinayetlerinin ortadan kaldırılması, gasp edilen hakların yeniden kazanılması, işsizliğin önüne geçilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bütün sınıf kardeşleriyle birlikte mücadeleyi yükseltmeli ve “ARTIK YETER” demelidirler.