
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) Kurucu Genel Başkanı ve Türkiye işçi sınıfının unutulmaz önderi Kemal Türkler, katledilişinin 38. yılında kitlesel katılımla anıldı. İstanbul Topkapı Mezarlığında yapılan anmaya Kemal Türkler’in ailesinin yanı sıra DİSK yöneticileri, eski ve yeni kuşak DİSK’li işçiler katıldı. Militan sınıf mücadelesi anlayışına sahip çıkan UİD-DER’li işçiler de anmada yerlerini aldılar.
“Kemal Türkler Kavgamızda Yaşıyor”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek!” sloganlarıyla mezarın bulunduğu alana yürüyen kitle, burada başta Kemal Türkler olmak üzere işçi sınıfının mücadele saflarında ölümsüzleşenler adına saygı duruşu gerçekleştirdi. Anmada ilk olarak Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler Soydan söz aldı. Anma törenine gelen kitlenin kalabalık oluşuna değinerek konuşmasına başlayan Soydan; “En çok birlik olmamız gereken zamanlardayız. Babamın da bir lider olarak birleştirici özelliğinin tekrar öne çıktığını görüyor ve çok mutlu oluyorum” şeklinde konuştu. DİSK’in geçmişteki gücüne ulaşacağına olan inancını aktaran Soydan, anmaya katılan özellikle genç işçilerin gözlerindeki pırıltıyı gördüğünde çok mutlu olduğunu ve aydınlık günlere olan umudunu hiçbir zaman yitirmediğini belirtti.
Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise yaptığı konuşmada Kemal Türkler’in ortaya koyduğu mücadele ilkelerinin bugün çok daha önemli hale geldiğini söyledi. Grevlerin yasaklandığı, işçi sınıfı örgütlenmelerinin engellendiği ve sendikaların Devlet Denetleme Kurulu eliyle denetim altında tutulmaya çalışıldığı günümüz koşullarına değinen Serdaroğlu, Türkler’in ortaya koyduğu ilkeleri sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti.
Serdaroğlu’nun ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu. Çerkezoğlu, içinden geçilen zorlu süreçte omuz omuza durmanın dosta-düşmana verdiği mesajın önemine değinerek konuşmasına başladı. “Devleti sıfırdan kuruyoruz” diyenlerin demokrasi birikimini ortadan kaldırmaya çalışarak ülkeyi tek adam rejimine sürüklediğini belirten Çerkezoğlu; “Adını koyalım, bu düzen tepeden tırnağa işçi düşmanıdır, emek düşmanıdır!” ifadelerini kullandı. İşçi sınıfının giderek ağırlaşan çalışma ve yaşam koşullarına değinen Çerkezoğlu, Kemal Türkler’in cezasız bırakılan katilinin suç ortağı olan kardeşinin, yeni düzenin meclisinde oturduğuna dikkat çekti. Her sınıfın mirasının kendisine ait olduğunu belirten Çerkezoğlu; koşullar ne olursa olsun Kemal Türkler ve arkadaşlarının bıraktığı tertemiz, aydınlık ve onurlu mirasla geleceğe yürüyeceklerini vurguladı. Yapılan konuşmaların ardından Kemal Türkler’in mezarına kızıl karanfiller bırakıldı ve Türkiye işçi sınıfının Sebahat ablasının, Kemal Türkler’in eşi Sebahat Türkler’in mezarı ziyaret edildi.