
Gerekli önlemleri almayarak ekonomik dar boğaza yol açan hükümet, bunun faturasını emekçilere yansıtmaya başladı. Seçimlerden önce zamların kaçınılmaz olduğu dile getiriliyordu. Nitekim zam zulmü yağmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde ekmek ve süt fiyatlarının zamlandığı açıklanmıştı. Şimdi ise elektrik ve doğalgaza yüksek oranlarda zam yapıldı.
Botaş’ın 31 Temmuzda elektrik üretiminde kullanılan doğalgazın fiyatını yüzde 49,5 arttıracağını duyurmasından sonra, konut ve sanayide de doğalgaz ve elektrik fiyatları zamlandı.
Bugünden itibaren geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaz faturaları Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından konutta yüzde 9, sanayi ve ticarethanelerde yüzde 14 arttırıldı. Bu zamlarla birlikte konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati yüzde 9,57 artarak 29,578 kuruşa yükseldi.
Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar, diğer temel ihtiyaç ürünlerine ve hizmetlere de yapılacak zamların habercisi. Ekonominin dar boğaza sürüklenmesinin faturası her zaman olduğu gibi, bu sefer de sermaye düzeni tarafından işçilere çıkartılacaktır. Faturalar, temel gıda ürünleri, hizmetler zamlanırken işçilerin alım gücü düşecek, gerçek ücretler hayat pahalılığı karşısında daha fazla eriyecektir. Önümüzdeki dönemde işçi atmalar kriz gerekçesiyle meşrulaştırılmak istenirken, işçiler yine aynı gerekçeyle düşük ücretlere mahkum edilecek, toplu sözleşmeyle elde edilen haklar gasp edilmek istenecektir.
Ekonominin dar boğaza sürüklenmesinin sorumlusu işçiler değil siyasi iktidar ve patronlardır. O yüzden ortaya çıkan faturayı da onlar ödemelidir!