
DİSK/Genel-İş Sendikası Ankara Ulus’ta “Ekonomik Krizin Yükünü Çekmeyeceğiz, Belediye Şirket İşçilerine Kadro İstiyoruz” konulu bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Ücretlerin arttırılması, belediye şirket işçilerinin kadro ve özgür toplu sözleşme hakkı, haksız yere işten çıkarılan işçilerin geri dönmesi taleplerinin dile getirildiği basın açıklaması, Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından gerçekleştirildi.
Çalışkan, ekonominin gidişatının bir bütün olarak ülkenin felakete gitmekte olduğunu gösterdiğini ve bu felaketin yükünün işçilere ve emekçi halka ödetilmekte olduğunu dile getirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının adının Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak değiştirilmesine tepki gösteren Çalışkan, “böylelikle siyasi iktidarın, çalışma yaşamına, emeğe, işsizliğe, iş cinayetlerine önem vermediği ve bu konularda düşünce ve eylem planlarının da olmadığı net bir biçimde ortaya çıkmıştır” dedi.
Çalışkan, işsiz sayısının 6 milyonu geçtiğine, enflasyon oranının son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştığına, temel tüketim maddelerinin fiyatlarının iki katına kadar çıktığına, faturaların her gün kabardığına dikkat çekti ve “Artık emeğiyle geçinenlerin aldığı ücret; faturalara, kiraya zor yetmekte ve temel ihtiyaçlarını neredeyse karşılamayacak düzeydedir” dedi.
Kadro düzenlemesinin 696 no’lu KHK ile sendikalardan ve meclisten kaçırılarak yapıldığını hatırlatan Çalışkan, taşeron şirketlerden belediye şirketlerine geçişleri yapılan 500 bin işçiye hak ettikleri kadronun verilmeyerek haksızlık yapıldığını ifade etti. Geçişleri yapılan işçilerin özgür toplu sözleşme haklarının 2020’ye kadar askıya alındığını da hatırlattı.
Çalışkan, yüksek enflasyon ve liranın tarihi değer kaybı karşısında reel işçi ücretlerinin yüzde 20 eridiğini hatırlatarak “Kamuya geçiş yapan yaklaşık 1 milyon işçi ile birlikte, tüm işçilerin ücretlerine ek zam yapılmalı, geçiş yapan işçilerle ilgili sınırlandırmalar ortadan kaldırılmalı ve özgür toplu sözleşme yapabilme hakları sağlanmalıdır” dedi. Belediye şirket işçilerinin 52 günlük ilave tediye ödemesinden yararlandırılmasını ve bu işçilere hak ettikleri kadronun verilmesini; OHAL döneminde haksız ve hukuksuz işten çıkarılan ve aileleriyle birlikte mağdur edilen yaklaşık 3 bin Genel-İş üyesi işçinin işe iade edilmesini ve mağduriyetlerinin sona erdirilmesini talep etti.
Çalışkan’ın konuşması “Haklarımız için, emeğimiz için demokrasi mücadelesinden de asla ödün vermeyeceğiz” sözleriyle sona erdi.