
Mercedes’te kriz bahanesiyle işçilerin erzak yardımlarına göz dikildi
Aksaray’da ve İstanbul Esenyurt’ta otobüs üretimi yapılan Mercedes fabrikalarında çalışan işçilerin uzun yıllardan beri aldığı yılda 2 çeyrek altın ve 2 erzak yardımına göz dikildi. Türk Metal üyesi Mercedes işçileri, Ağustosta yapılan işyeri toplantısında, 2018 ve 2019’da yılda ikişer defa verilen çeyrek altının ve erzak yardımının birer defaya düşürülmesi kararının alındığını ifade ediyorlar. 20 yılı aşkın süredir Mercedes’te çalıştıklarını ve bu haklarını her yıl aldıklarını dile getiren işçiler, haklarından vazgeçmek istemiyorlar. Tepkilerini yemekhanede çatal kaşık eylemleri, giriş-çıkış saatlerinde de fabrika önünde sloganlarla ve konuşmalarla gösteriyorlar.
İşçiler 20 yıl önce günde 6 otobüs üretirken erzaklarını eksiksiz aldıklarını, şimdi 14 otobüs ürettikleri halde erzaklarına göz dikilmesine izin vermeyeceklerini ifade ediyorlar. Kriz gerekçesiyle tasarrufun işçilerin kendi haklarından yapılmak istendiğine dikkat çekiyorlar. İşçiler, geçen yılın dokuzuncu ayından bu yana aldıkları zammın %40’ı olduğunu ama hemen hemen her şeye gelen %70 zamla aldıkları ücret zamlarının eridiğini dile getiriyorlar. İşçiler ek iş yapmak zorunda kaldıklarını, eşlerinin de çalıştığını, ancak bu şekilde geçinebildiklerini söylüyorlar.
11 Eylülde fabrika önünde yapılan basın açıklamasında “ne krizi yaşanırsa yaşansın krizin bedelinin alın terinden başka sermayesi olmayan işçiler tarafından ödenmeyeceği” ifade edildi. Altın ve erzak hakkının çok uzun yıllardır maaşın bir parçası olduğu vurgulandı ve bu haklardan bir kuruş bile verilmeyeceğinin altı çizildi.
BBS Metalde 11 sendikalı işçi işten çıkarıldı
bbs-118411.jpg [2]

Gebze’de elektrik panoları üretimi yapan BBS Metal fabrikasında Birleşik Metal-İş Sendikasının çoğunluk tespitinin ardından işten çıkarılan işçilerin sayısı 11’e ulaştı. Çoğunluk tespitine itiraz eden patron önce 2 işçiyi sonra mesai dışında işyerinde bekledikleri gerekçesiyle 9 işçiyi daha işten çıkardı.
Sendika düşmanı BBS Metal patronunun işten atma saldırılarına karşı işçiler fabrika önünde direnişe geçti. BBS işçileri yasal bir hak olan sendikalaşma hakkını kullanmak istedikleri için işten çıkarılmalarına tepki gösteriyor, işyerine sendika girene kadar mücadeleye devam edeceklerini ifade ediyorlar.
Tüpraş işçileri 2 saat iş bıraktı
İzmir Aliağa’daki Tüpraş Rafinerisinde vardiya sisteminde değişiklik dayatmasına karşı işçiler dün ve bugün sabah 2 saat iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. 12 Eylülde Tüpraş giriş kapısı önünde yapılan açıklamada, önceki toplu sözleşme dönemlerinde işveren yetkililerinin vardiya sistemini değiştirmekle ilgili taleplerinin Petrol-İş Sendikası tarafından kabul edilmediği hatırlatıldı.
Açıklamayı okuyan Petrol-İş Sendikası Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, işçilerin üzerindeki iş yükünün arttığını, 2006’da Tüpraş’ın özelleştirilmesinden sonra her yıl işletmenin üretim kapasitesinin ve kârının işçiler sayesinde arttığını, buna karşın bakım gruplarındaki eksik personelin tamamlanması gerektiğini ifade etti. Toplu sözleşme dönemine 3 ay kaldığını hatırlatan Oktay, mevcut vardiya uygulamasının devam etmesi gerektiğini, bunun için mücadeleden kaçmayacaklarını söyledi.
13 Eylülde yapılan basın açıklamasında ise, “Kapasite arttıkça bizlerin iş yükü artıyor ancak kadro sayımızda bir değişiklik yapılmıyor. İşçi arkadaşlarımızın çalışma koşulları ağırlaşıyor. Petrol hareketleri ünitesinde vardiyalara dağıtılan işçi arkadaşlarımızın eğer gerekli eğitimlerini tamamladıklarını ve sahada çalışma yetkinliğine ulaştıklarını dile getiriyorlarsa bu arkadaşlara da norm kadro uygulamasının geçerli olması gerektiğini söylüyoruz. Herhangi bir birimde yaşanan sıkıntı yalnızca o birimde çalışan arkadaşlarımızın sıkıntısı değildir. Rafineri işçisinin ve dört bölgenin sıkıntısıdır. Bir bölgede delmeye çalıştığı bir maddeyi yarın diğer rafinerilerde de delmek isteyeceklerdir. Bu sorunun çözümü adına bizimle görüşmek istiyorlarsa gelsinler çözelim” dedi.
Tüpraş işçileri; norm kadronun 6 işçiden oluştuğunu, bir işçinin izinli olması halinde diğer vardiyalardan uygun olan bir işçiyle eksiğin tamamlandığını, kapasite büyüdüğü halde işçi sayısının değişmediğini, normal vardiyalarda işçi sayısının 6’dan 7’ye çıkarılması gerektiğini ifade ediyorlar. Buna rağmen Tüpraş yönetiminin işi kolaylaştırmaya değil, mesaiyi zorlaştırmaya çalıştığını dile getiriyorlar.