
Tüpraş’ta işçinin mücadelesi Koç’a geri adım attırdı!
Petrol-İş sendikasında örgütlü Tüpraş Aliağa Rafinerisi işçilerinin, vardiya sistemindeki değişikliklere karşı yaptıkları uyarı eylemleri sonuç getirdi. İzmir’de başlayan, sonrasında Kırıkkale, Batman ve Kocaeli rafinerilerine de yayılan eylemler Koç Holding patronlarına geri adım attırdı. İş yükünü daha az işçiye yüklemenin ve işçi giderlerini kısmanın yolunu vardiya sistemini değiştirmekte gören patronlar işçilerin eylemleri neticesinde değişikliklerden vazgeçtiklerini ve “gerektiğinde personel takviyesi yaparak” çözüm üreteceklerini duyurdu.
Önceki iki toplu iş sözleşmesi sürecinde de patronlar aynı değişiklikleri dayatmış ama işçilerin kararlı duruşu sayesinde geri adım atmıştı. Koç Holding patronları tarafından vardiya sistemini değiştirmeye yönelik son girişim de işçilerin sert tepkisiyle karşılaştı. 12 Eylülden itibaren iş bırakmaya başlayan işçiler, rafineri içerisinde yürüyüşler ve basın açıklamaları gerçekleştirdi. 35 yıllık kazanılmış haklarına patronlar tarafından göz dikildiğini ifade eden işçiler, geri adım atmayacaklarını kararlılıkla vurguladı. Vardiya sistemindeki değişikliğin sadece İzmir/Aliağa rafinerisini kapsadığı söylense de eylemler farklı illerdeki rafinerilere de yayıldı. Sıranın kendilerine de geleceğini bilen binlerce rafineri işçisi Batman’da, Kırıkkale’de, Kocaeli’nde iş bırakma eylemleri yaparak tepkisini gösterdi. Aliağa’daki işçilerle dayanışma içinde hareket eden işçiler, patronlara gözdağı vermiş oldu. Ortaya konan kararlı mücadelenin ve dayanışmanın etkisiyle Koç Holding patronları geri adım atmak zorunda kaldı.
Mercedes’te işçiler kazanımlarına el konulmasına izin vermedi!
Mercedes yönetimi tarafından işçilere yılda ikişer kez verilen erzak yardımı ve çeyrek altının bire düşürüleceği söylenmişti. Bahane olarak ekonomik krizi gösteren yönetimin bu saldırısına işçiler çeşitli eylemlerle karşı koymuştu. 11 Eylülde Aksaray’da bulunan kamyon fabrikası ile İstanbul Hoşdere’de bulunan otobüs fabrikalarında başlayan eylemler neticesinde Mercedes yönetimi geri adım attı. Tepkilerini yemekhanede çatal-kaşık eylemleri, vardiya giriş-çıkışlarında sloganlarla ortaya koyan Mercedes işçileri kazanımlarına el konulmasına izin vermedi.
Türk Metal üyesi Mercedes işçileri 20 yıl önce günde 6 otobüs üretirken erzaklarını eksiksiz aldıklarını, şimdi 14 otobüs ürettikleri halde erzaklarına göz dikilmesinin kabul edilebilir olmadığını belirtmişlerdi. Ekonomik krizin faturasının kendilerine kesilmesine müsaade etmeyeceklerini söyleyen işçiler yaptıkları eylemlerle yönetime geri adım attırmayı başardılar.