
Hükümet “kriz yok, manipülasyon var” diyor ve ekonomik kriz gerçeğinin üzerini örtmeye çalışıyor. Bu arada sermaye sınıfını krizi fırsata çevirmeye çağırıyor. Patronlara verilen devlet teşviklerini arttırıyor, işsizlik sigortasını daha fazla patronların kullanımına açıyor. Ancak işçilerin eriyen ücretlerinin telafi edilmesinden, ücretsiz izinlerden, işten çıkarmaların önüne geçilmesinden bahseden yok. Hükümet, işçilerin alacakları bile verilmeden işten çıkarılmalarına, işsizliğe ve açlığa mahkûm edilmelerine göz yumuyor:
***
Kayseri’de Makro Market konkordato ilan etti, adı Taze Market oldu 400 işçiyi işten çıkardı. Şehir genelinde 20 mağazası olan markette, 4 ay önce konkordato ilan edilmesinin hemen ardından işçilerin tüm haklarıyla beraber Taze Markete geçirildiği bilgisi verildi. Buna rağmen Taze Market yaklaşık 400 işçiyi tazminatlarını vermeden işten çıkardı. İşçiler marketlerin boşaltılmasına karşı işyeri önünde bekliyor.
Kayseri’de Şirikçioğlu Tekstil’de son bir ayda 100 işçi atıldı. Şirikçioğlu tekstil patronu ilk 500 sanayici arasında 67. sırada yer alıyor. Fabrikada Öz İplik-İş Sendikasının örgütlenme çalışmalarına tahammül edemeyen patron, bayramdan önce 30’un üzerinde işçi çıkardı ve baskıları arttırdı. “Kriz var” diyen fabrika yönetimi, işten çıkarmaları hızlandırdı. İşçiler patronların durumu fırsata çevirmelerine, verilen teşviklere rağmen işçi çıkarmalarına tepki gösteriyor.
Manisa Döktaş çelik fabrikasında ekonomik kriz öne sürülerek Nisandan bu yana sendikalı işçiler işten çıkarılıyor. Döktaş’ın Güriş’e satılmasından sonra işçi kıyımı başladı. Türk Metal üyesi işçiler, işten atılmalara karşı üretimi durdurarak fabrika önünde direnişe geçti.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim yapan ve Türk Metal’in örgütlü olduğu Sarten Ambalaj’da küçülme ve ekonomik krizi gerekçe gösteren patron, işten çıkarma saldırısına girişti. Artan baskılara ve işten çıkarmalara karşı sesini çıkarmayan, kendilerine sahip çıkmayan sendikaya işçiler tepki gösteriyor.
Manisa’da üretim yapan Standart Profil fabrikasında ekonomik kriz gerekçe gösterilerek her hafta 5’er 10’ar işçi işten çıkarılıyor. Temmuzdan bu yana işten çıkarılanların sayısı 100’e ulaşmış durumda. Lastik-İş üyesi işçiler, kriz gerekçesiyle bir yandan işçi çıkarılırken öbür yandan işçi alımlarının devam etmesine tepki gösteriyorlar.
Bolu’da karayollarında çalışan işçiler, 4 aylık ücretlerinin ödenmesi talebiyle oturma eylemi gerçekleştirdi. Abant karayolu üzerindeki şantiyenin girişinde toplanarak oturma eylemlerini gerçekleştiren işçiler, işlerin durması gerekçesiyle 4 aydır 40 işçinin ücretinin ödenmediğini, bazı işçilerin de işten çıkarıldığını ifade ettiler.
Tofaş’ta üretim 9 gün durduruldu. Ülkenin en büyük otomotiv üreticilerinden biri olan Tofaş’ta, sektörün yüzde 50’nin üzerinde daralmasıyla beraber, ücretsiz izinler ve vardiya sayısı düşürülerek krizin zararı işçiye yüklendi. Türk Metal’in örgütlü olduğu Tofaş, Ekim ayında 9 gün boyunca üretime ara vereceğini açıkladı. Bu süre boyunca ücretlere yüzde 50 kesinti uygulanacak.
İstanbul’da ikitelli OSB’de Sparta Ayakkabı’da 218 işçi 2,5 aydır ücretlerini alamıyor. Son 1 aydır da üretim durmuş durumda. Denizler Ayakkabı’nın Rus Kari şirketiyle kurduğu ortaklıkla şirket adını Sparta Ayakkabı olarak değiştirdi ve yeni binaya taşındı. Ödemelerin her hafta ertelendiğini aktaran işçiler, bir muhatap bulamadıklarını, evlerine ekmek götüremediklerini, işyerine gelmek için yol parasını dahi bulamadıklarını ifade ediyorlar.