
Türkiye’de serveti 1 milyar dolar ve üstü olan zenginlerin sayısı 7 kişi arttı. 36 dolar milyarderi zenginimiz var artık. Bu 36 kişinin toplam serveti 64,7 milyar dolara ulaşmış durumda. Zenginlerin serveti arttı da işçilerin, emekçilerin durumu ne oldu diye merak edecek olursanız, onu da birazdan göreceğiz.
Bu rakamlar İsviçre bankası UBS ile denetim şirketi PwC’nin hazırladığı ve 43 ülkeyi mercek altına alan raporda yer alıyor. Milyarder sayısı 36’ya yükselen Türkiye, 40 milyardere sahip Fransa’nın ardından 13. sıraya yerleşti. Türkiye sıralamada 5 basamak birden atladı. Rapor 2017 yılına ait verileri yansıtıyor ve 2016 yılıyla kıyaslıyor.
2017’de bu milyarderlerin hiçbiri servetini 1 milyar doların altına düşürmemiş, milyarder statüsünü korumuş. Bu milyarderlerin yüzde 58’i servetlerini miras yoluyla değil işçileri sömürerek elde etmişler.
2016’da 48,5 milyar dolar olan servetleri, 2017’de 64,7 milyar dolara yükselmiş bu zenginlerimizin. Demek ki üzerinde onlarla birlikte yer aldığımızı iddia ettikleri geminin lüks kamarasında, yüksek dalgalar onları pek de etkilemiyor. İşçiler güvertede duruyor, yağmur ıslatıyor, kar donduruyor, fırtına savuruyor, denizde boğuluyor…
Dünya genelinde zenginlerle yoksullar arasındaki fark bakımından durum çok farklı değil. Dünyadaki milyarder sayısı ise 199 kişi artarak 2158’e yükseldi. Toplam servetleriyse yüzde 19 arttı ve 8,9 trilyon dolara ulaştı. 43 ülke arasında milyarder sayısını en çok arttıran ülke Çin. Hegemonya mücadelesinde başa oynayan ülkelerden biri olan Çin, ortalama her hafta 2 milyarder yaratmış. Türkiye’nin durumuyla karşılatırınca kıskanılacak bir durum var mı acaba? Mesela Çin işçileri de zenginleşiyor mu? Tabii ki hayır!
Ünlü istatistik kurumumuz TÜİK’in yayınladığı bir rapor, ülkede gelir adaletsizliğinin hangi düzeye ulaştığını gösteriyor. 2017’de yayınladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırmasına göre, en zengin yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay yüzde 47,4’e yükseldi. En düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay ise sadece 0,1 puan artarak yüzde 6,3 oldu. Nüfusun yüzde 14’ü sürekli yoksulluk çekiyor, yüzde 69,2’si borçlu. “Ciddi maddi yoksulluk” içinde olanların sayısı 23 milyona ulaşmış durumda.
Türkiye’deki işçi sınıfının nasıl yoksullaştığını anlamak için Türkiye ile Fransa’yı karşılaştırabiliriz. Fransa dünyanın 7. büyük ekonomisi. Gayrisafi milli hâsılası ise 2,6 trilyon dolarla Türkiye’nin 3,5 katı. Ama Türkiye, dolar milyarderleri sıralamasında neredeyse Fransa’yı yakalıyor. Bunun anlamı, Türkiye’de işçi sınıfının uçurumdan düşercesine yoksullaşmasıdır. Milyarder sayısının artması, ülke ekonomisinin büyümesi, zenginlerin toplam servetlerinin artmasının işçilere ve emekçilere hiç faydası yok. Siyasi iktidar ekonomi büyüyecek ve Türkiye güçlü olacak diyerek propaganda ediyor. Evet, yukarıdaki tablo kimin büyüdüğünü, kimin zenginleştiğini ve kimin yoksullaştığını gözler önüne seriyor.