
Çok sayıda sendika, meslek örgütü ve demokratik kitle örgütü tarafından “Krize Karşı Emeğin Haklarını Savunmak İçin Omuz Omuza” sloganıyla başlatılan ortak eylemler, çeşitli biçimlerde devam ediyor. Krize karşı ortak mücadele temelinde İstanbul’un üç bölgesinde yapılması planlanan “Krize Karşı Emeğin Buluşmaları” forumunlarının ilki, 29 Kasım Perşembe günü Avcılar Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Divanın açılış konuşmasının ardından, platformun yaptığı çalışmaları içeren bir sinevizyon gösterisi izlendi. Daha sonra ilk konuşmayı yapmak üzere platform adına TTB Genel sekreteri Osman Öztürk söz aldı. Öztürk gelinen süreçte Türkiye tarihinin en büyük ekonomik ve siyasi krizinin yaşandığını belirtti. İktidar tarafından reddedilmeye çalışılan bu krizin emekçiler tarafından tartışmasız hissedildiğini ifade eden Öztürk, krizin sorumlularına dikkat çekti. Krize karşı emeğin haklarını savunan platformun bugüne kadar yaptığı çalışmaları aktaran Öztürk, belirlenen temel talepleri sıraladı:
- İşçilerin Eriyen Ücretleri Derhal Telafi Edilsin!
- İşten Çıkarmalar Yasaklansın!
- İşsizlik Fonu İşsizler İçin Kullanılsın!
- Kamusal Mal ve Hizmetlere Zam Yapılmasın, Yapılan Zamlar Geri Alınsın!
- Vergi Adaleti Sağlansın!
- Kredi Borçları ve Faizleri Silinsin!
- Kıdem Tazminatına Dokunulmasın!”
Öztürk, bu temel talepler etrafında bir mücadelenin başlatıldığını açıklayarak, “Biz bu toplumun yüzde 99’uyuz. Azınlık olan onlar. Ve bu bedeli biz ödemek istemiyoruz. Bu krizin bedelini patronlar ödesin” dedi.
Daha sonra Divan, katılımcılara söz vererek forumu başlattı. Forumda fabrikalardan işçiler, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri söz aldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da forumda bir konuşma yaptı. Konuşmalarda krize karşı nasıl bir mücadele yöntemi izlenmesi gerektiği üzerinde duruldu. Krizin faturasının işçi sınıfına kesilmesinin önüne geçmek için özellikle işçi havzalarında çalışmalar yapılmasının, işçi direnişlerine omuz verilmesinin, imza kampanyasının büyütülmesinin önemine değinildi. İşçi kitlelerinin tepkisini yansıtacak bir miting yapılması gerektiği belirtildi. Forumda UİD-DER’li işçiler de söz alarak krize karşı nasıl bir mücadele çizgisi izlenmesi gerektiği üzerinde durdular ve işyerlerinde nasıl çalışmalar yürüttüklerini örneklerle açtılar.
Forumda son sözü DİSK Genel başkanı Arzu Çerkezoğlu aldı. Çerkezoğlu, bir araya gelen çeşitli örgütler olarak bir yürüyüş başlattıklarını ifade ederek, bu yürüyüşte bugüne kadar yapılan çalışmaları aktardı. İstanbul’da yapılan bildiri dağıtımları, iş yeri ziyaretleri, forum gibi çalışmaların diğer illere de bir model olduğunu belirtti. Krize karşı başlatılan bu ortak çalışmaların her yere yayılması gerektiğinin önemli olduğuna dikkat çekti.