
Türkiye’de en büyük toplu sözleşme olarak adlandırılan asgari ücret görüşmeleri sonuçlandı ve asgari ücret net 1828 lira 15 kuruş olarak belirlendi. Böylece asgari ücretli bekâr bir işçinin eline 2019 yılı boyunca 191 lira 85 kuruşluk asgari geçim indirimi dâhil sadece 2 bin 20 lira geçecek. Açıklanan rakamın tek bir anlamı var; “Asgari Ücret Yine Açlık Sınırının Altında Kaldı.” Ekonomik krizle birlikte işçilerin alım gücünün alabildiğine düştüğü günümüz koşullarında, işçiler yine sefaletin kucağına itildi. Yapılan zam işçilerin alım gücündeki kaybı karşılamaya dahi yetmezken, milyonlarca işçiyi doğrudan ilgilendiren asgari ücret zammı işçilerin değil, patronların yüzünü güldürdü.
Çeşitli patron örgütleri de belirlenen asgari ücrete ilişkin memnuniyetlerini dile getirdiler. Asgari ücret görüşmelerinde patronları temsil eden Türkiye İşveren Sendikalar Konfederasyonu (TİSK) asgari ücretin kendilerine yük olmadığını itiraf ederek, belirlenen rakamdan memnun olduklarını açıkladı. Türkiye’nin en büyük patron örgütü TÜSİAD’ın Başkanı Erol Bilecik ise, “İş dünyası için asgari ücret tespitinin 2 bin 20 TL olması çok olumlu bir gelişme oldu” dedi. Bilecik, ayrıca hükümetin ekonomik kriz ile ilgili aldığı tedbirleri, kendileri açısından “fevkalade olumlu” bulduklarını da ifade etti. Çünkü siyasi iktidarın aldığı tedbirler, yani işsizlik fonunun daha fazla yağmaya açılması dahil çeşitli teşvikler patronlar sınıfının çıkarlarına hizmet ediyor. Şu sözler Bilecik’a ait: “İş dünyası verilen desteklerden memnun, bu destekler doğrultusunda ağustos itibarıyla yaşadıklarımız bertaraf edildi.”
Öte yandan bir başka patron örgütü olan MÜSİAD’dan da benzer açıklamalar geldi. MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, asgari ücret artışını “tatmin edici” bulduklarını açıkladı ve hükümetin işveren desteğinin 2019 yılında da sürmesini temenni ettiklerini açıkladı. Siyasi iktidar patronların bir dediğini iki etmiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında şöyle demişti: “Halen 51 ilimizde ve 2 ilçemizde işverenlere sağladığımız 6 puanlık SGK teşviki devam edecek. 2018 yılında 9 ay olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki yıl 12 ay boyunca vereceğiz. Bu destek, 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 101 lira, 500'ün altında sigortalı çalıştıran iş yerleri için ise 150 lira olacaktır.”
Ekonomik krizin yıkıcı sonuçlarının önümüzdeki süreçte işçiler açısından daha da hissedileceği ortada! Bu koşullarda işçilerin patronların dayattığı sefalet koşullarına karşı örgütlenmeye ve mücadele etmeye her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. İşçi ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek bir asgari ücret mücadeleyle kazanılır. Patronların değil işçilerin yüzünün gülmeye başladığı günler ancak mücadeleyle gelir!