
Arjantinli eğitim emekçileri okulları için mücadele ediyor
Ekonomik kriz dünyanın pek çok ülkesinde etkisini giderek daha çok hissettiriyor. İşsizlik artıyor, kemer sıkma politikaları devreye sokuluyor ve emekçilerin yaşamları giderek daha da yoksullaşıyor. Hükümetler krizi bahane göstererek eğitim, sağlık gibi en temel alanlarda kamu harcamalarını kısıyor.
Krizin en çok hissedildiği ülkelerden biri olan Arjantin’de emekçiler bu sorunlarla boğuşuyor. Patronlara ve onların temsilcisi hükümetlere krizin faturasını ödemeyeceklerini haykırmak için meydanlara çıkıyor, grevler örgütlüyorlar. Arjantinli işçiler ve emekçiler, bu kez de okullarına sahip çıkmak için sokaklara döküldü. 19 Aralıkta Başkent Buenos Aires’te binlerce kişi Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir araya gelerek okulların kapatılmasını protesto etti. Öğrenci sayısının yeterli olmadığı gerekçe gösterilerek kapatılan 23 okulun derhal açılması talep edildi. Çok sayıda öğrencinin mağdur olacağı, eğitim emekçilerinin işsiz kalacağı ifade edildi.
Eylemi düzenleyen Eğitim Emekçileri Sendikası temsilcisi, okulların kâr amacı güden işletmeler gibi olamayacağını ifade ederken, yoksul emekçi çocuklarının eğitim hakkının ellerinden alındığını belirtti. Eylemde, genci yaşlısıyla ülkedeki tüm emekçilerin parasız eğitim hakkı için mücadelelerine devam edecekleri vurgulanırken, grev çağrısı yapıldı.
Tunus’ta eğitim emekçilerinin mücadelesi
tunus_625715.jpg [2]

Tunus’ta da hükümet ülkenin içinde bulunduğu krizden kurtulmak için faturayı emekçilere kesmek istiyor. Tıpkı Arjantin gibi Uluslararası Para Fonu IMF’den borç alan ve “reformlar” dayatan hükümet, kamu emekçilerinin ücretlerini yükseltmiyor. Bütçe açığını düşürmek isteyen hükümet, bunun çözümünü emekçilerin ücretlerine el koymakta buluyor. Ancak başta öğretmenler olmak üzere, artan enflasyona nedeniyle alım gücü düşen emekçiler maaşlarının arttırılmasını talep ediyorlar. 19 Aralıkta pek çok şehirden yaklaşık 650 bin emekçi bir araya gelerek hükümetin bu kararını protesto etti. Tunus Genel İşçi Sendikası UGTT’nin çağrısıyla Milli Eğitim Bakanlığı önünde başlayan eylem, başkent sokaklarında yürüyüşlerle devam etti. Son 5 yılın en büyük grevinin gerçekleştiği eylemde okullar, üniversiteler, hastaneler, bakanlıklar ve belediyeler çalışmadı.
Eyleme damgasını vuran öğretmenler, ücretlerinin arttırılmasının yanı sıra, çalışma koşullarının düzeltilmesini ve eğitimin daha özgür olmasını talep ediyorlar. Okullarda altyapı eksikliğinin altını çizen öğretmenler, eğitime ayrılan bütçenin arttırılmasını istiyorlar. Yüz binlerce emekçiyi hak arayışının bir araya getirdiğini söyleyen emekçiler, taleplerinin sadece ekonomik olmadığını belirttiler. Daha özgür bir eğitim, öğrencileri, öğretmenleri ve eğitim kurumlarını koruyacak reformlar talep ettiklerini de ifade ettiler.
Sudan’da ekmeğe yapılan zam bardağı taşırdı
%70’e varan enflasyonu ile ekonomik kriz içinde debelenen Sudan’da işçiler daha fazla bedel ödemek istemiyor. Son bir yıldır başta temel gıda maddelerine yapılan sürekli zamların ve yakıt sıkıntısının üzerine ekmeğe yapılan %200’lük zam bardağı taşırdı. On binlerce emekçi başkent Hartum’da, başkanlık sarayı önünde bir araya gelerek hükümeti istifaya çağırdı. 19 Aralıkta başlayan eylemler, ülke geneline yayılarak sürüyor.
Baskıcı bir yönetimin hüküm sürdüğü Sudan’da, emekçiler yolsuzluğa ve kendilerine dayatılan yoksulluğa karşı öfkeliler! Eylemlerde “özgürlük” sloganı öne çıkarken, emekçiler artık rejimin değişmesi gerektiğini vurguluyorlar. Ancak iktidar, emekçilerin haklı taleplerini yine zor gücüyle bastırmaya girişti. Pek çok kentte olağanüstü hal ilan edilirken protestolara ilişkin haber yasağı getirildi. Uluslararası Af Örgütü verilerine göre şuana kadar 37 kişi polis saldırısı sonucu yaşamını yitirirken onlarcası da gözaltına alındı. Krizin kendisini hissettirdiği Ocak ayından bu yana emekçiler kitlesel protestolarla tepkilerini dışa vuruyor. Sudan yönetimiyse protestoları şiddetle bastırmaya çalışıyor, çok sayıda insanı tutukluyor. Ancak tüm baskı ve yasaklara rağmen emekçiler sokaklara çıkmaktan ve mücadele etmekten vazgeçmiyor.