
Kocaeli Emek Platformu gelir ve vergide adaletsizliğe karşı 16 Ocakta bir eylem yaptı. İzmit ilçesi İnsan Hakları parkında yapılan eylemde ekonomik krizin emekçilere fatura edilmeye çalışıldığı teşhir edilirken çeşitli talepler sıralandı. Eyleme katılan farklı işyerlerinden sendikalı işçiler; “Birlikte Mücadeleye!” diye haykırdı.
Kocaeli Emek Platformu adına basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Talat Çelik gerçekleştirdi. Ekonomik krizin yükünün her kriz döneminde olduğu gibi emeği ile geçinenlerin üzerine yıkılmaya çalışıldığını dile getiren Çelik; “Bizlerin yaratmadığı krizin bedelini ödemeyi kabul etmiyoruz!” dedi. “Enflasyon rakamları ile oynanarak enflasyonun olduğundan düşük gösterilmesi ve ücret artışlarının düşük tutulması sonucu yaşam her çalışan için daha zor hale gelmiştir” diyen Çelik, son dönemde iyice sıklaşan iflas ve konkordato süreçlerinin de işçilerin işini kaybetmesi ve tazminatlarının gasp edilmesiyle sonuçlandığını söyledi.
Talat Çelik, sermaye sahiplerinin sadece 2017 yılında 102 milyar lira borcunun affedildiğine öte yandan KDV ve ÖTV yetmezmiş gibi vergi dilimleri belirlenirken emekçilerin daha çok vergi ödemesine neden olacak aralıklar belirlendiğine dikkat çekti. “Her yıl milyarlarca dolar kâr eden patronlar sınıfı, hem kaçırdıkları vergilerle hem de vergi indirimleriyle bu yükten kurtulurken, Vergiler adeta ücretli kesimlerin sırtına yüklenmiştir. Üstelik emekçilerden yapılan kesintilerle toplanan paralarla patronlara teşviklerde bulunulmakta, borçlarına kefil olunmaktadır” dedi. İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanıldığını, hükümetin tasarrufunda patronlara peşkeş çekildiğini belirten Çelik, grev yasaklarına ve sendika düşmanlıklarına da dikkat çekti. Talat Çelik daha sonra Kocaeli Emek Platformunun taleplerini sıraladı.
- Vergi adaleti sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.
- Tüm çalışanların ücretleri gerçekçi ve en az enflasyon oranında artırılmalıdır.
- Grev yasaklarına son verilmeli ve yasa ile güvence altına alınmalıdır.
- Toplu işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.
- İflas ve konkordato durumunda hiçbir şarta bakmaksızın önce işçi alacaklarının ödenmesi sağlanmalıdır.
- Temel tüketim mallarında fiyatlar düşürülmelidir.
- Özelleştirmeler derhal durdurulmalı ve kamu istihdamı artırılmalıdır.